Wykonanie

Znacie takie uczucie kiedy wszystko w Waszym życiu wraca na właściwe tory?Nie zmieniłam pracy (bo mam świetną), nie zmieniłam też faceta (bo mam świetnego), więc bez wielkich rewolucji. A jednak!Wzmożona aktywność fizyczna sprawiła, że jestem bardziej zorganizowana i zmotywowana do wszelkich działań :) Z siłowni wracam totalnie zmęczona fizycznie, ale pozytywnie nastawiona do pracy umysłowej. W dodatku dzięki regularnemu bieganiu dosyć mocno zmienia się moje ciało w tych najbardziej uciążliwych dla kobiet miejscach (uda, pośladki, brzuch). Nie byłoby to możliwe tylko dzięki diecie!Diety nie stosuję, ale jem zdrowo i mam dla Was propozycję na zdrowy i pyszny obiad.
Papryka faszerowana to klasyk, ale warto urozmaicać stare przepisy. Ja tym razem
ryż zamieniłam na
kaszę jaglaną i jak do tej
pory jest to moja ulubiona wersja zapiekanej
papryki jaką
jadłam. Soczysta, lekko pikantna i bardzo pożywna. Ledwo dałam radę z jedną sztuką ;)
Wołowinę możecie zastąpić
kurczakiem lub
indykiem, albo całkowicie zrezygnować z
mięsa. Jeśli jednak trenujecie to
białko akurat się przyda :)Składniki (5 porcji):5
papryk500g
mielonego mięsa wołowego (może być inne np. z
indyka)200g
kaszy jaglanej +
woda do gotowania200g
pieczarek1/2
cukinii pokrojonej w drobną kostkę1
czerwona cebula drobno posiekana2 ząbki
czosnku drobno posiekane1
papryczka chilli drobno posiekana1 łyżeczka
ziół prowansalskich2 łyżeczki pesto
pomidorowego1 łyżka
suszonych pomidorówsól, świeżo mielony
pieprzoliwa z oliwek500g pulpy pomidorowej + 1 łyżeczka
soli + 1łyżeczka
cukrugarść świeżych
ziół - u mnie
rozmarynPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku ciepłą
wodą. 400ml
wody zagotuj w rondelku z grubym dnem. Do wrzącej
wody wsyp przepłukaną
kaszę jaglaną i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min na malutkim ogniu. Po wchłonięciu całej
wody przez
kaszę zdejmij garnek z ognia. Dodaj 3 szczypty
soli oraz 2 łyżki
oliwy (lub
oleju orzechowego-polecam) i wymieszaj.Przygotuj
papryki. Zetnij ogonek
papryki i wydrąż środek czyszcząc pozostałości po gnieździe nasiennym (najlepiej łyżką).
Cukinię,
pieczarki,
papryczkę chilli i
cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Mięso przełóż do dużej michy. Dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto,
zioła i
suszone pomidory (sypkie; nie z
oleju). Całość dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.Piekarnik rozgrzej do 200*C.
Papryki faszeruj gotowym farszem i układaj je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej pulpę
pomidorową (doprawioną
solą i
cukrem) nie omijając
papryk.Naczynie żaroodporne zamknij lub przykryj folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200*C przez około 1 godzinę, sprawdzając co jakiś czas czy
papryka się nie przypala. Gotowa
papryka powinna być miękka, a jej skórka pomarszczona i/lub popękana.Upieczone
papryki wyłóż na talerze, polej sosem i posyp świeżymi
ziołami.Smacznego :)







