ßßß
Znacie takie uczucie kiedy wszystko w Waszym życiu wraca na właściwe tory?Nie zmieniłam pracy (bo mam świetną), nie zmieniłam też faceta (bo mam świetnego), więc bez wielkich rewolucji. A jednak!Wzmożona aktywność fizyczna sprawiła, że jestem bardziej zorganizowana i zmotywowana do wszelkich działań :) Z siłowni wracam totalnie zmęczona fizycznie, ale pozytywnie nastawiona do pracy umysłowej. W dodatku dzięki regularnemu bieganiu dosyć mocno zmienia się moje ciało w tych najbardziej uciążliwych dla kobiet miejscach (uda, pośladki, brzuch). Nie byłoby to możliwe tylko dzięki diecie!Diety nie stosuję, ale jem zdrowo i mam dla Was propozycję na zdrowy i pyszny obiad. Papryka faszerowana to klasyk, ale warto urozmaicać stare przepisy. Ja tym razem ryż zamieniłam na kaszę jaglaną i jak do tej pory jest to moja ulubiona wersja zapiekanej papryki jaką jadłam. Soczysta, lekko pikantna i bardzo pożywna. Ledwo dałam radę z jedną sztuką ;)Wołowinę możecie zastąpić kurczakiem lub indykiem, albo całkowicie zrezygnować z mięsa. Jeśli jednak trenujecie to białko akurat się przyda :)Składniki (5 porcji):5 papryk500g mielonego mięsa wołowego (może być inne np. z indyka)200g kaszy jaglanej + woda do gotowania200g pieczarek1/2 cukinii pokrojonej w drobną kostkę1 czerwona cebula drobno posiekana2 ząbki czosnku drobno posiekane1 papryczka chilli drobno posiekana1 łyżeczka ziół prowansalskich2 łyżeczki pesto pomidorowego1 łyżka suszonych pomidorówsól, świeżo mielony pieprzoliwa z oliwek500g pulpy pomidorowej + 1 łyżeczka soli + 1łyżeczka cukrugarść świeżych ziół - u mnie rozmarynPrzygotowanie:Kaszę jaglaną przepłucz na sitku ciepłą wodą. 400ml wody zagotuj w rondelku z grubym dnem. Do wrzącej wody wsyp przepłukaną kaszę jaglaną i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min na malutkim ogniu. Po wchłonięciu całej wody przez kaszę zdejmij garnek z ognia. Dodaj 3 szczypty soli oraz 2 łyżki oliwy (lub oleju orzechowego-polecam) i wymieszaj.Przygotuj papryki. Zetnij ogonek papryki i wydrąż środek czyszcząc pozostałości po gnieździe nasiennym (najlepiej łyżką). Cukinię, pieczarki, papryczkę chilli i cebulę posiekaj w drobną kostkę.Mięso przełóż do dużej michy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto, zioła i suszone pomidory (sypkie; nie z oleju). Całość dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.Piekarnik rozgrzej do 200*C.Papryki faszeruj gotowym farszem i układaj je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej pulpę pomidorową (doprawioną solą i cukrem) nie omijając papryk.Naczynie żaroodporne zamknij lub przykryj folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200*C przez około 1 godzinę, sprawdzając co jakiś czas czy papryka się nie przypala. Gotowa papryka powinna być miękka, a jej skórka pomarszczona i/lub popękana.Upieczone papryki wyłóż na talerze, polej sosem i posyp świeżymi ziołami.Smacznego :)






