ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą jaglaną i wołowiną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i wołowiną

nazwa

Wykonanie

Znacie takie uczucie kiedy wszystko w Waszym życiu wraca na właściwe tory?
Nie zmieniłam pracy (bo mam świetną), nie zmieniłam też faceta (bo mam świetnego), więc bez wielkich rewolucji. A jednak!
Wzmożona aktywność fizyczna sprawiła, że jestem bardziej zorganizowana i zmotywowana do wszelkich działań :) Z siłowni wracam totalnie zmęczona fizycznie, ale pozytywnie nastawiona do pracy umysłowej. W dodatku dzięki regularnemu bieganiu dosyć mocno zmienia się moje ciało w tych najbardziej uciążliwych dla kobiet miejscach (uda, pośladki, brzuch). Nie byłoby to możliwe tylko dzięki diecie!
Diety nie stosuję, ale jem zdrowo i mam dla Was propozycję na zdrowy i pyszny obiad. Papryka faszerowana to klasyk, ale warto urozmaicać stare przepisy. Ja tym razem ryż zamieniłam na kaszę jaglaną i jak do tej pory jest to moja ulubiona wersja zapiekanej papryki jaką jadłam. Soczysta, lekko pikantna i bardzo pożywna. Ledwo dałam radę z jedną sztuką ;)
Wołowinę możecie zastąpić kurczakiem lub indykiem, albo całkowicie zrezygnować z mięsa. Jeśli jednak trenujecie to białko akurat się przyda :)
Składniki (5 porcji):
5 papryk
500g mielonego mięsa wołowego (może być inne np. z indyka)
200g kaszy jaglanej + woda do gotowania
200g pieczarek
1/2 cukinii pokrojonej w drobną kostkę
1 czerwona cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki pesto pomidorowego
1 łyżka suszonych pomidorów
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
500g pulpy pomidorowej + 1 łyżeczka soli + 1łyżeczka cukru
garść świeżych ziół - u mnie rozmaryn
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku ciepłą wodą. 400ml wody zagotuj w rondelku z grubym dnem. Do wrzącej wody wsyp przepłukaną kaszę jaglaną i gotuj pod przykryciem przez ok. 12min na malutkim ogniu. Po wchłonięciu całej wody przez kaszę zdejmij garnek z ognia. Dodaj 3 szczypty soli oraz 2 łyżki oliwy (lub oleju orzechowego-polecam) i wymieszaj.
Przygotuj papryki. Zetnij ogonek papryki i wydrąż środek czyszcząc pozostałości po gnieździe nasiennym (najlepiej łyżką). Cukinię, pieczarki, papryczkę chilli i cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Mięso przełóż do dużej michy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi warzywami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto, zioła i suszone pomidory (sypkie; nie z oleju). Całość dokładnie wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku.
Piekarnik rozgrzej do 200*C.
Papryki faszeruj gotowym farszem i układaj je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlej pulpę pomidorową (doprawioną solą i cukrem) nie omijając papryk.
Naczynie żaroodporne zamknij lub przykryj folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200*C przez około 1 godzinę, sprawdzając co jakiś czas czy papryka się nie przypala. Gotowa papryka powinna być miękka, a jej skórka pomarszczona i/lub popękana.
Upieczone papryki wyłóż na talerze, polej sosem i posyp świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2014/02/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-i.html