Wykonanie
Muszę przyznać, że do tej
pory żadne inne nazwy potraw nie wprowadziły tyle zamętu w mojej głowie, co meksykańskie tortille, burritos, fajitas, tacos i q uesadillas. Najwięcej wątpliwości miałam zawsze przy okazji tortilli i burritos. Zwłaszcza, kiedy w różnych źródłach czytałam o tych potrawach lub zabawiałam dania wyglądające w zasadzie identycznie, przyrządzone z takich samych składników, a jednak w jednym miejscu występowały one pod nazwą tortilli, a w drugim nazywane były burritos. Dość szybką i pobieżną lekcją mógłby być dla mnie film "Jeden dzień" (a właściwie kilkanaście jego sekund i wypowiedzianych w ich czasie zdań). Otóż jego główna bohaterka pracowała przez chwilę w meksykańskiej restauracji, w której to próbowała zagubionemu klientowi wytłumaczyć różnice
między kilkoma meksykańskimi daniami:"Tortilla jest z
kukurydzy lub pszenicy. Ale kukurydziana tortilla z farszem to taco, a z pszenicą to burrito. Przysmażone burrito to chimichanga. Tortilla jako tost, to toscada. Jak zwiniesz masz enchiladę" - krótko i na temat. Jaki z tego morał? Najważniejsza jest tortilla, czyli placek. To on jest podstawą tworzonych z niego dań. Jednak dla mnie były to wciąż zbyt pobieżne informacje i postanowiłam raz na zawsze i konkretnie określić różnice
między tortillą, burritos, fajitas, itd.:meksykańska tortilla* - płaski placek z
mąki pszennej lub kukurydzianej o średnicy od sześciu, aż do trzydziestu centymetrów - dodatek lub podstawa do przygotowania innych dańtacos - danie, do przygotowania którego używa się niewielkiej (wielkości dłoni) kukurydzianej tortilli, zgiętej na pół, przełożonej różnymi dodatkami:
mięsem,
cebulą,
awokado, warzywamiburritos - to potrawa składająca się z placka pszennej tortilli, większego, niż placki tortilli używane przy okazji tacos, owiniętego wokół składników takich jak:
ryż,
fasola,
mięso. Bardziej amerykańskie/europejskie wersje burrito zawierają wiele innych składników, takich jak salsa,
ser,
śmietana, guacamole lub warzywa, burritos w odróżnieniu od tacos zwija się w taki sposób, aby można go było trzymać pionowo, a dołem nic nie wylatywałofajitas - tym, co jest charakterystyczne dla fajitas to fakt, że jej składniki:
mięso wołowe, warzywa, są grillowane. Można je podawać bezpośrednio z patelni, placki tortilli podając na oddzielnym talerzu, jako dodatek, składniki fajitas można również położyć na ciepłym placku tortilli, zwinąć go i wierzch pokryć
sosem salsa, kwaśną
śmietaną lub guacamolequesadilla - przygotowując quesadilla wykorzystujemy kukurydzianą tortillę, jednak większą, niż w przypadku tacos, posypuje się ją
serem i ewentualnie dodaje inne składniki:
ziemniaki,
grzyby,
paprykę jalapeño, pikantne
kiełbaski, następnie tortillę składamy na pół, dopiero wtedy podgrzewamy i kroimy na trzy, mniejsze części w kształcie trójkątów. Ewentualnie można również użyć dwóch placków tortilli, posypać je
serem, dodać pozostałe składniki, a na nie położyć drugi placek tortilli. Wtedy wszystko podgrzewamy i kroimy w trójkąty* Istnieje jeszcze coś takiego, jak tortilla hiszpańska, czyli potrawa, której podstawą są
jajka. We Włoszech nazywana jest ona frittatą. Przepis na nią znajdziecie tutaj.To tyle z teorii. Czas na praktykę, czyli przepis podstawowy na pszenną tortillę.Pszenna tortilla - składniki:- 4 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
wody- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2
oleju rzepakowegoPszenna tortilla - przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
sól i
olej. Powoli i stopniowo wlewamy
wodę.Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby stale dodając kolejne porcje
wody. Kiedy ciasto jest już miękkie, gładkie i ma jednolity kolor, formujemy z niego kulę, owijamy folią i odstawiamy na 40 minut.Po wyznaczonym czasie ciasto dzielimy na 25 porcji i ponownie dajemy im odpocząć przez 10 minut.Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki, okrągły i placek o średnicy około 20 cm.Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni. Najpierw z jednej strony około 30 sekund, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony kolejne 30 sekund. Na sam koniec placek tortilli jeszcze raz przewracamy i smażymy około 15 sekund.- 12 placków pszennej tortilli- opakowanie
sera feta- 250 g. ulubionych
sałat, np. posiekanej rzymskiej i
roszponki- 2 średniej wielkości
pomidory- 1
ogórek-
sos czosnkowy, np wg tego przepisu
Ser feta, obrany
ogórek i
pomidor kroimy w drobną kostkę. Z
pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych.Jeśli placki tortilli zrobiły się zbyt twarde i sztywne, aby je swobodnie zwinąć, przykrywamy je na kilka minut gorącą miską (np. podgrzaną w piekarniku). To również dobry sposób na ich podgrzanie, jeśli korzystamy z zimnych tortilli.Placki tortilli smarujemy
sosem czosnkowym i układamy na nich równomiernie
sałaty,
ser feta,
ogórek i
pomidor. Składników nie powinno być zbyt dużo, aby tortille dały się bez problemu zwinąć.Tortille rolujemy w taki sposób, aby w powstałym burrito jeden koniec był "zamknięty" i możliwe było pionowe trzymanie.Smacznego!