ßßß Cookit - przepis na Zdrowy fast-food? To możliwe!

Zdrowy fast-food? To możliwe!

nazwa

Wykonanie

Z okazji wczorajszego Dnia Wegetarian, chciałabym zaproponować Wam pyszny, bezmięsny posiłek. Wierzcie lub nie, smakuje lepiej od tradycyjnych hot-dogów! Upieczone bułki możecie zamrozić - zrobienie hot-doga zajmie wam wtedy mniej czasu niż zamówienie go w barze. A co najważniejsze - będzie o wiele zdrowiej. Nafaszerowane chemią bułki zamieniłam na bułki orkiszowe, a parówki (nazwijmy to) mięsne na sojowe. Do tego dodatek warzyw i kiełków - idealna alternatywa dla tych, którzy nie potrafią żyć bez fast-foodów.
Bułki orkiszowe do hot-dogów (10 sztuk):
300 g mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej typ 650
60 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, olejem, mlekiem i rozczynem, ciasto wyrabiać przez ok. 10-15 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2h.
Ciasto podzielić na kulki, uformować podłużne bułki (nie za duże – ciasto jeszcze zwiększy objętość). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odstawić na 30 minut. Bułki posmarować rozmąconym jajkiem, na dno piekarnika wstawić blaszkę/naczynie z wodą. Piec w temp. 200 st. 15-20 minut.
Podawać z parówką sojową, kiełkami, warzywami (w moim przypadku ogórek, pomidor, sałata) i sosem czosnkowym (jogurt naturalny+czosnek+sól i pieprz+zioła).
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/01/zdrowy-fast-food-to-mozliwe.html