Wykonanie

Z okazji wczorajszego Dnia Wegetarian, chciałabym zaproponować Wam pyszny, bezmięsny posiłek. Wierzcie lub nie, smakuje lepiej od tradycyjnych hot-dogów! Upieczone
bułki możecie zamrozić - zrobienie hot-doga zajmie wam wtedy mniej czasu niż zamówienie go w barze. A co najważniejsze - będzie o wiele zdrowiej. Nafaszerowane chemią
bułki zamieniłam na
bułki orkiszowe, a
parówki (nazwijmy to)
mięsne na
sojowe. Do tego dodatek warzyw i
kiełków - idealna alternatywa dla tych, którzy nie potrafią żyć bez fast-foodów.
Bułki orkiszowe do hot-dogów (10 sztuk):300 g
mąki orkiszowej150 g
mąki pszennej typ 65060 ml ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki
mąki i
cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Pozostałą
mąkę przesiać, wymieszać z
solą,
olejem,
mlekiem i rozczynem, ciasto wyrabiać przez ok. 10-15 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2h.Ciasto podzielić na kulki, uformować podłużne
bułki (nie za duże – ciasto jeszcze zwiększy objętość). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odstawić na 30 minut.
Bułki posmarować rozmąconym
jajkiem, na dno piekarnika wstawić blaszkę/naczynie z
wodą. Piec w temp. 200 st. 15-20 minut.Podawać z
parówką sojową,
kiełkami, warzywami (w moim przypadku
ogórek,
pomidor,
sałata) i
sosem czosnkowym (
jogurt naturalny+czosnek+sól i pieprz+zioła).
