ßßß
Burgery z fasoli mung z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli, to mój sposób na „slow fast food”. Po kilku dniach niezbyt zdrowego odżywiania zaczęłam szukać złotego środka pomiędzy jedzeniem pysznym, a jedzeniem, które choć w nieznacznym stopniu nie przyczyniałoby się do zatykania tętnic. Z pomocą przyszła mi fasola mung, która na wykorzystanie czekała już od dłuższego czasu. Do tego domowe bułki do hamburgerów, konfitura z czerwonej cebuli zamiast tradycyjnego keczupu i pyszne, domowe burgery gotowe. Jeśli zależy nam na daniu wegańskim (bo burgery same w sobie są wegańskie i bezglutenowe), wystarczy zrezygnować z bułek i sera i burgery zjeść je oddzielnie, np. z surówką.- szklanka fasoli mung- średnia cebula- pół pęczka natki pietruszki- sól i pieprz- łyżka cząbru- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej- kilka szczypt chilli- ząbek czosnku- 1/4 szklanki pestek słonecznika- 1/4 szklanka ziaren sezamu- 2 łyżki sosu worcester- 2 łyżki oleju rzepakowego- ser pleśniowy (np. Lazur)- konfitura z czerwonej cebuli- 6 domowych bułek do hamburgerów- sałata lodowa- 2 pomidory- ogórekFasolę wsypujemy do garnuszka i zalewamy trzema szklankami zimnej wody. Moczymy przez dwie godziny. Następnie garnuszek ustawiamy na kuchence i gotujemy, aż fasola będzie miękka. Co jakiś czas uzupełniamy wodę, która się wygotowała.Gdy fasola jest miękka, garnuszek zdejmujemy i odstawiamy na godzinę, aby fasola wchłonęła pozostałą wodę, a następnie przesypujemy na sitko.Fasolę mielimy na gładką masę.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy ją do miękkości na dwóch łyżkach oleju rzepakowego, a gdy przestygnie, dodajemy do fasolowej masy. Dodajemy do niej również posiekaną natkę pietruszki, cząber, gałkę muszkatołową, sos worcester, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.Z masy formujemy burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20 minut, przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut.Na około 5 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wkładamy również przekrojone na pół bułki do hamburgerów.Po wyznaczonym czasie bułki i burgery wyjmujemy z piekarnika.Spody bułek smarujemy konfiturą z czerwonej cebuli, kładziemy na nich liść sałaty lodowej, plaster pomidora, pokrojony ogórek. Na nich układamy ciepłe burgery z fasoli, plastry sera pleśniowego i przykrywamy drugą połową bułki.Burgery gotowe!Smacznego!