ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami -Farsz niepodległości 2014

Paszteciki z kapustą i grzybami -Farsz niepodległości 2014

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Gulasz z karkówki pieczarek i musztardy
Rogale »
Biorę udział w akcji Farsz niepodległosci 2014 Tak mi się chciało kwaśnego, szukałam co tu zrobić i wpadłam na pomysł . Paszteciki z kapustą i grzybami och w końcu coś innego . Zabrałam się do roboty i są pyszne kwaskowe paszteciki .
Ciasto:
2 jaja (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
3/4 łyżeczki soli
Na wierzch:
jajo 1 szt
Farsz:
kapusta kiszona 500 gram
grzyby leśne ( suszone 2 garście )
2 łyżki keczupu
papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
pieprz biały mielony pol łyżeczki
sól do smaku
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
woda do podduszenia
oliwa z oliwek 4 łyżki
Do szklanki wlewamy połowę mleka dodajemy cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy roztrzepane jaja , rozpuszczone masło , resztę mleka i zaczyn z drożdży .
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.
Farsz:
Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną .
Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy.
Po 40 minutach dodajemy keczup i paprykę mieloną nadal dusimy.
Grzyby zalewamy wrzącą woda i zostawiamy na 30 minut.
Myjemy grzyby i odciskamy z wody dodajemy do kapusty kiszonej , dalej dusimy .
Kiedy kapusta zrobi nam się mleka dodajemy pieprz do smaku .
Zakończenie:
Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik.
Kroimy na skos .
Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki.
Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy.
Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .
W "Farszu Niepodległości" udział wzięli:
Paweł z bloga Chleby.info
Dorota z Moje Małe Czarowanie
wtorek, 11 listopada 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/10/Paszteciki-z-kapusta-i-grzybami-Farsz.html