Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Gulasz z
karkówki pieczarek i
musztardyRogale »Biorę udział w akcji Farsz niepodległosci 2014 Tak mi się chciało kwaśnego, szukałam co tu zrobić i wpadłam na pomysł . Paszteciki z
kapustą i
grzybami och w końcu coś innego . Zabrałam się do roboty i są pyszne kwaskowe paszteciki .Ciasto:2
jaja (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka3 szklanki
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3/4 łyżeczki
soliNa wierzch:
jajo 1 sztFarsz:
kapusta kiszona 500 gram
grzyby leśne ( suszone 2 garście )2 łyżki
keczupupapryka czerwona mielona 1 łyżeczka
pieprz biały mielony pol łyżeczki
sól do smaku
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
woda do podduszenia
oliwa z oliwek 4 łyżkiDo szklanki wlewamy połowę
mleka dodajemy
cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki
mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę dodajemy roztrzepane
jaja , rozpuszczone
masło , resztę
mleka i zaczyn z
drożdży .Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.Farsz:Rozgrzewamy patelnie , wlewamy
oliwę i wkładamy pokrojona drobno
kapustę kiszoną .Dodajemy
ziele angielskie,
listek laurowy i dusimy.Po 40 minutach dodajemy
keczup i
paprykę mieloną nadal dusimy.
Grzyby zalewamy wrzącą
woda i zostawiamy na 30 minut.Myjemy
grzyby i odciskamy z
wody dodajemy do
kapusty kiszonej , dalej dusimy .Kiedy
kapusta zrobi nam się
mleka dodajemy
pieprz do smaku .Zakończenie:Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik.Kroimy na skos .Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki.Rozbełtanym
jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy.Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .






W "Farszu Niepodległości" udział wzięli:Paweł z bloga
Chleby.infoDorota z Moje Małe Czarowaniewtorek, 11 listopada 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter