Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sernik z pastą
pomarańczowąTartaletki ze
śmietaną i ... »Dzisiaj pokaże wam jak się robi kulebiak . Pyszny i w postaci pieroga. Moja rodzina go uwielbia , ja zresztą też. Farsz jest duszony i smażony na
oleju rzepakowym .Kulebiak z
kapustą kiszoną pieczarkami i
grzybami leśnymi.1/2 kg
mąki30 g
drożdży1 szk.
mleka2
jajka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli10 dag
masłaFarsz:1/2 kg
kapusty kiszonejPieczarki 400 gram ( starte na tarce na wiórka)
Suszone grzyby dwie garście ( zamoczyć na całą noc rano odcisnąć z
wody i pokroić drobno )
SólPieprz biały mielony szczypta
Papryka mielona ostra
Olej rzepakowy do smażenia i duszenia ( tak 100 gram )
Liść laurowy i
ziele angielskie po 3 sztDodatkowo:
Jajko do posmarowania kulebiaków-rogalikówRozczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku ( połowa szklanki) z dodatkiem
cukru i
trzech łyżek
mąki.Etap1Rozczyn dodajemy do
mąki ( dwadzieścia minut mi pracował ). Dodajemy pozostałe składniki ( czyli jaj roztrzepujemy dodajemy resztę
mleka soli rozpuszczone
masło ) Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Etap2
Kapustę płuczemy i siekamy ( ja to robię nożyczkami raz dwa tnę ją prosto na patelnie}. Dodajemy kilka łyżek
oleju rzepakowego ,
liście laurowe oraz
przyprawy do smaku i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Dodajemy
pieczarki starte na wiórka i odciśnięte z
wody jeśli będzie oraz pokrojone gdyby suszone przygotowane z dnia poprzedniego .Etap3Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy . Wycinamy miseczką kółka dosyć spora ma być. Na środku układamy farsz i zlepiamy jak pieroga . Wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Smacznego . Można podać z barszczem jednak ja uwielbiam jeść je same zaraz po upieczeniu."
Olej rzepakowy, który w polskiej kuchni znany jest od lat, przeżywa swoją drugą młodość! Zawiera aż 10
razy więcej kwasów omega- 3, które pozytywnie wpływają na pracę
serca, mózgu i oczu.„
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..”Dla mnie jest idealnym
olejem do smażenia i jako dodatek do sałatek .




piątek, 16 maja 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter