ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z olejem rzepakowym

Kulebiak z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sernik z pastą pomarańczową
Tartaletki ze śmietaną i ... »
Dzisiaj pokaże wam jak się robi kulebiak . Pyszny i w postaci pieroga. Moja rodzina go uwielbia , ja zresztą też. Farsz jest duszony i smażony na oleju rzepakowym .
Kulebiak z kapustą kiszoną pieczarkami i grzybami leśnymi.
1/2 kg mąki
30 g drożdży
1 szk. mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 dag masła
Farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
Pieczarki 400 gram ( starte na tarce na wiórka)
Suszone grzyby dwie garście ( zamoczyć na całą noc rano odcisnąć z wody i pokroić drobno )
Sól
Pieprz biały mielony szczypta
Papryka mielona ostra
Olej rzepakowy do smażenia i duszenia ( tak 100 gram )
Liść laurowy i ziele angielskie po 3 szt
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania kulebiaków-rogalików
Rozczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ( połowa szklanki) z dodatkiem cukru i trzech łyżek mąki.
Etap1
Rozczyn dodajemy do mąki ( dwadzieścia minut mi pracował ). Dodajemy pozostałe składniki ( czyli jaj roztrzepujemy dodajemy resztę mleka soli rozpuszczone masło ) Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Etap2
Kapustę płuczemy i siekamy ( ja to robię nożyczkami raz dwa tnę ją prosto na patelnie}. Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego , liście laurowe oraz przyprawy do smaku i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Dodajemy pieczarki starte na wiórka i odciśnięte z wody jeśli będzie oraz pokrojone gdyby suszone przygotowane z dnia poprzedniego .
Etap3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy . Wycinamy miseczką kółka dosyć spora ma być. Na środku układamy farsz i zlepiamy jak pieroga . Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Smacznego . Można podać z barszczem jednak ja uwielbiam jeść je same zaraz po upieczeniu.
"Olej rzepakowy, który w polskiej kuchni znany jest od lat, przeżywa swoją drugą młodość! Zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega- 3, które pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu i oczu.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..”
Dla mnie jest idealnym olejem do smażenia i jako dodatek do sałatek .
piątek, 16 maja 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/05/Kulebiak-z-olejem-rzepakowym.html