Wykonanie
Bardzo lubię paszteciki w takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie
kapusty, moczenie
grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata, w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku
kapustę z
grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-)
Kapusty z
grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna i odparować
wodę. Źródło: KLIK .
Ciasto:450g
mąki150ml
mleka1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru30g świeżych
drożdży2 duże
jajkałyżka
olejujajko do smarowaniaFarsz:
kapusta kwaszona z
grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g1.
Drożdże zasypujemy
cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy
mleko, wsypujemy
mąkę,
sól i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h.
3.
Kapustę z
grzybami przekładamy na durszlak, dokładnie płuczemy i wyciskamy
wodę. Następnie podgotowujemy w garnku kilka minut, do odparowania
wody. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Ciasto wałkujemy niebyt cienko (na grubość około 0,5cm), na kształt prostokątów (jeśli kształt nam nie wyjdzie, możemy dociąć ciasto nożem), wykładamy farsz, składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć.
5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym
jajkiem.
6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo staną się suche i twarde.