Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki125 g
margaryny1
jajo25 g
drożdży1/2 szklanki
śmietany 18 %1 płaska łyżeczka
soliFarsz:500 g
kapusty kiszonej500 g
pieczarek1 duża
cebulaliść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprz do smakuDodatkowo:1
jajo1 łyżka
mlekamasło do wysmarowania blachySposób przyrządzenia:
Kapustę odcisnąć, pokroić, włożyć do garnka i zalać
wodą, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i gotować od czasu do czasu mieszając i dolewając
wodę ok. 50 min BEZ PRZYKRYCIA, aby nie była gorzka.
Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę wraz z
cebulą.
Cebulę zeszklić na
maśle, dodać
pieczarki i dusić do miękkości.Gdy
kapusta będzie miękka, odcedzić ją, dodać do niej przygotowane
pieczarki z
cebulą i doprawić do smaku.
Śmietanę wymieszać dokładnie z
drożdżami i odstawić na 10 minut.Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę,
sól i posiekać.Na koniec dodać
jajo,
śmietanę z
drożdżami i dalej siekać, gdy składniki będą sklejone krótko zarobić rękoma.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt tak, aby nie było za grube. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek.
Ostrym nożem kroić na małe kawałki, Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.Paszteciki układać na blachę wysmarowaną
masłem i smarować rozmąconym
jajem z łyżką
mleka. Piec ok 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 190° na złoty kolor.