ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z Kapustą i Pieczarkami

Paszteciki z Kapustą i Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
125 g margaryny
1 jajo
25 g drożdży
1/2 szklanki śmietany 18 %
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
1 duża cebula
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajo
1 łyżka mleka
masło do wysmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Kapustę odcisnąć, pokroić, włożyć do garnka i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę ok. 50 min BEZ PRZYKRYCIA, aby nie była gorzka.
Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę wraz z cebulą.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do miękkości.
Gdy kapusta będzie miękka, odcedzić ją, dodać do niej przygotowane pieczarki z cebulą i doprawić do smaku.
Śmietanę wymieszać dokładnie z drożdżami i odstawić na 10 minut.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, sól i posiekać.
Na koniec dodać jajo, śmietanę z drożdżami i dalej siekać, gdy składniki będą sklejone krótko zarobić rękoma.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt tak, aby nie było za grube. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak, aby powstał wałek. Ostrym nożem kroić na małe kawałki, Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Paszteciki układać na blachę wysmarowaną masłem i smarować rozmąconym jajem z łyżką mleka. Piec ok 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 190° na złoty kolor.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/12/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html