ßßß
Ciasto:250g mąki pszennej100g drożdży (1 kostka)150g masła3 łyżki gęstej śmietany1 jajkosólNa farsz (oczywiście możecie farsz robić po swojemu):250g pieczarek250g mrożonych podgrzybków300g kapusty kiszonej1 duża cebula2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzuodrobina masłaNajpierw robimy ciasto:Do mąki dodajemy masło i siekamy, następnie dodajemy drożdże i dalej siekamy. Do posiekanej masy wbijamy całe jajko i dodajemy śmietanę, lekko solimy i zagniatamy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin (wystarczą 2-3).Robimy farsz:Ja robię to chyba metodą dla leniwych gospodyń domowych :) Umyte pieczarki i grzyby (bez krojenia) smażę na maśle aż lekko zbrązowieją, następnie dodaję grubo posiekaną cebulę i duszę chwilę pod przykryciem. Kapustę przepłukuję wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, następnie dodaje do niej liście laurowe i ziele angielskie i gotuję do miękkości. Gdy grzyby są już podsmażone dodaję je do garnka z kapustą i jeszcze ok 30 minut razem duszę. Na sam koniec odparowuję wodę, studzę masę i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.Kiedy farsz i ciasto są już gotowe wałkuję ciasto na plaster ok 2 mm, tnę na prostokąty i zawijam paszteciki.
Gotowe paszteciki smaruję rozmąconym białkiem jajka i piekę ok 20 minut w 220 stopniach (na złocisty kolor).
Czas przygotowania: Bez pieczenia i chłodzenia ciasta ok 1hStopień trudności: ŚrednieKoszt: 20 złotych