ßßß Cookit - przepis na Półfrancuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Półfrancuskie paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Paszteciki, od kiedy pamiętam były tradycyjną potrawą na wigilijnym stole. Świetnie komponują się z barszczem, dlatego idealnie zastąpią wigilijne pierogi, uszka czy krokiety.
Wykonanie jest dość łatwe, a gotowe paszteciki możemy przechowywać spokojnie kilka dni, a w Wigilię po prostu odgrzać w piekarniku. Naprawdę polecam.
Ciasto:
250g mąki pszennej
100g drożdży (1 kostka)
150g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
sól
Na farsz (oczywiście możecie farsz robić po swojemu):
250g pieczarek
250g mrożonych podgrzybków
300g kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
odrobina masła
Najpierw robimy ciasto:
Do mąki dodajemy masło i siekamy, następnie dodajemy drożdże i dalej siekamy. Do posiekanej masy wbijamy całe jajko i dodajemy śmietanę, lekko solimy i zagniatamy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin (wystarczą 2-3).
Robimy farsz:
Ja robię to chyba metodą dla leniwych gospodyń domowych :) Umyte pieczarki i grzyby (bez krojenia) smażę na maśle aż lekko zbrązowieją, następnie dodaję grubo posiekaną cebulę i duszę chwilę pod przykryciem. Kapustę przepłukuję wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, następnie dodaje do niej liście laurowe i ziele angielskie i gotuję do miękkości. Gdy grzyby są już podsmażone dodaję je do garnka z kapustą i jeszcze ok 30 minut razem duszę. Na sam koniec odparowuję wodę, studzę masę i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa.
Kiedy farsz i ciasto są już gotowe wałkuję ciasto na plaster ok 2 mm, tnę na prostokąty i zawijam paszteciki.
Gotowe paszteciki smaruję rozmąconym białkiem jajka i piekę ok 20 minut w 220 stopniach (na złocisty kolor).
Czas przygotowania: Bez pieczenia i chłodzenia ciasta ok 1h
Stopień trudności: Średnie
Koszt: 20 złotych
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/12/pofrancuskie-paszteciki-z-kapusta-i.html