Wykonanie
Paszteciki, od kiedy pamiętam były tradycyjną potrawą na wigilijnym
stole. Świetnie komponują się z barszczem, dlatego idealnie zastąpią wigilijne pierogi, uszka czy krokiety.Wykonanie jest dość łatwe, a gotowe paszteciki możemy przechowywać spokojnie kilka dni, a w Wigilię po prostu odgrzać w piekarniku. Naprawdę polecam.
Ciasto:250g
mąki pszennej100g
drożdży (1 kostka)150g
masła3 łyżki gęstej
śmietany1
jajkosólNa farsz (oczywiście możecie farsz robić po swojemu):250g
pieczarek250g mrożonych podgrzybków300g
kapusty kiszonej1 duża
cebula2
listki laurowe3 kulki
ziela angielskiego3 kulki
pieprzuodrobina
masłaNajpierw robimy ciasto:Do
mąki dodajemy
masło i siekamy, następnie dodajemy
drożdże i dalej siekamy. Do posiekanej masy wbijamy całe
jajko i dodajemy
śmietanę, lekko solimy i zagniatamy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin (wystarczą 2-3).Robimy farsz:Ja robię to chyba metodą dla leniwych gospodyń domowych :) Umyte
pieczarki i
grzyby (bez krojenia) smażę na
maśle aż lekko zbrązowieją, następnie dodaję grubo posiekaną
cebulę i duszę chwilę pod przykryciem.
Kapustę przepłukuję
wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, następnie dodaje do niej
liście laurowe i
ziele angielskie i gotuję do miękkości. Gdy
grzyby są już podsmażone dodaję je do garnka z
kapustą i jeszcze ok 30 minut razem duszę. Na sam koniec odparowuję
wodę, studzę masę i przepuszczam przez maszynkę do
mielenia mięsa.Kiedy farsz i ciasto są już gotowe wałkuję ciasto na plaster ok 2 mm, tnę na prostokąty i zawijam paszteciki.
Gotowe paszteciki smaruję rozmąconym
białkiem jajka i piekę ok 20 minut w 220 stopniach (na złocisty kolor).
Czas przygotowania: Bez pieczenia i chłodzenia ciasta ok 1hStopień trudności: ŚrednieKoszt: 20 złotych