Wykonanie

Składniki:Ciasto:2 szklanki
maki 550łyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
soli3/4 szklanki
wody10 g
drożdżyłyżeczka
cukruFarsz:500 g
pieczarek300 g
kapusty kwaszonejcebulkałyżka
masła2
liski laurowe3
ziela angielskieDodatkowo:
jajkoWykonanie:1/2 szklanki
mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone
drożdże, 1/2 szklanki letniej
wody i łyżeczkę
cukru. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować.Resztę
mąki przesiać, dodać
sól i nasz pracujący zaczyn. Zamieszać, dać tyle
wody aby ciasto było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać
oliwę i zagnieść dokładnie.Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut.
Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki.
Kapustę opłukać, i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z
liściem laurowym i
zielem angielskim.Następnie jak ostygnie
kapusta i
pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić
sola i
pieprzem i dusić całość z łyżką
masła, jakieś 20 minut. Ostudzić.Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąty. takie, aby zmieścić farsz i zawinąć. Na środek ciasta kłaść farsz i z obydwu stron zawijać i sklejać ze sobą końce ciasta. Tak samo robimy z trzema ciastami.Kroić w mniejsze kawałki, aj obiłam to za pomocą
nitki, poszło szybciutko, a do noża, może podklejać się farsz.Nasze paszteciki (stroną sklejenia) kładziemy na cienko wysmarowaną tłuszczem blachę i odstawiamy na 20-30 minut.Posmarować rozmąconym
jajkiem.Piekarnik nastawić na 220 stopni i piec nasze paszteciki 25 minut.Smacznego :D