ßßß
Składniki:600 mąki250ml gorącej wody40g masła2 jajka1,5 kg kapusty kiszonej500 pieczarek2-3 cebule3 ziela angielskie3 owoce jałowca2 listki laurowe20g masła do smażeniasólpieprz
W pierwszej kolejności gotujemy kapustę (jeżeli jest bardzo kwaśna trzeba ja 2-3 razy zagotować i przelać, ale to już kwestia gustu ja wolę taka lekko kwaskową). Wrzucamy ziele, listek laurowy i owoc jałowca.
Cebulę i pieczarki obieramy, myjemy i szatkujemy.
Cebulę i pieczarki podsmażamy na 20g masła. Farsz przekładamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli uznacie ze kapusta jest za sucha, dodajcie dodatkowe 20g masła lub oleju lnianego. Ja dodałam odrobinę więcej masła.

Masło rozpuszczamy w wrzątku i wlewamy do przesianej mąki. Wbijamy jajka. Doprawiamy szczyptą soli.
Ciasto dokładnie zagniatamy 6-7 minut.
Dalsze czynności są znane wszystkim :) pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Smacznego.Wesołych Świąt życzę wszystkim 🎄