Wykonanie
Niby coś zwyczajnego, a jednak według tych, którzy przepis wypróbowali, zwyczajnie...wyśmienita. Sekret tej zupy tkwi w tym, że do jej przygotowania wykorzystujemy w większości warzywa w kolorze zielonym oraz dużo
zieleniny. Można zrobić ją bez użycia
mięsa. To wersja dla wegetarian i dla tych, którzy preferują zupy w lżejszym wydaniu. W sezonie letnim najlepiej użyć świeżych warzyw, zimą, lepsze będą te mrożone. Warzywa muszą zachować swój kolor i odpowiednią chrupkość, nie powinno się ich rozgotowywać.

Składniki:2,5 litra
wody3 skrzydełka z
kurczaka1 mały
brokuł10
brukselek1/2 szklanki mrożonego lub świeżego
zielonego groszku15 dag
zielonej fasolki szparagowej5 średnich
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka korzeń1/4 średniego
selera1 mała
cebulakawałek
pora4 listki
lubczyku3 listki
selera2 łyżki
natki pietruszki1 łyżka
koperku3
ziela angielskie3 ziarna
czarnego pieprzu2
listki laurowesól lub domowa
vegeta (według uznania)Skrzydełka płuczemy i zalewamy zimną
wodą, dodajemy ziele, liść i ziarna
pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
Cebulkę rumienimy nad palnikiem.
Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę,
seler i
cebulę. Gotujemy chwilę. Następnie wrzucamy
brokuła,
fasolkę (można pociąć na mniejsze kawałki),
groszek,
brukselkę oraz
zioła. Gotujemy do czasu aż warzywa będą ugotowane na pół twardo. Doprawiamy do smaku.