ßßß
Składniki na rozczyn:30 g świeżych drożdży2 łyżki ciepłego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka mąki pszennejSkładniki na ciasto :4 żółtka150 g cukru3/4 szklanki ciepłego mleka500 g mąki pszennej1 łyżka ekstraktu waniliowego100 g roztopionego masłaszczypta soliSkładniki na masę makową:250 g białego maku180 g marcepanowej ( ta z Lidla jest świetna )3/4 szklanki cukru pudru200 g orzechów włoskich100 g migdałów bez skórki50 g orzechów laskowych ( moje były w miodzie )3 łyżki gęstej śmietanySkładniki na lukier:cukier pudergorąca wodaopcjonalnie sok z cytrynyZaczynamy od przygotowania masy makowej. Mak oraz orzechy parzymy gorącą wodą w oddzielnych miseczkach, zostawiamy na około 30 minut, cedzimy. Następnie mielimy w maszynce, co najmniej dwukrotnie. W drugiej misce ( dosyć sporej ) blendujemy masę marcepanową ze śmietaną i cukrem pudrem, do roztartych składników dodajemy po troszeczku bakalie z makiem i miksujemy, aż składniki się wymieszają. Przyznam szczerze, że masa była tak pyszna, tak się nią zaaferowałam, że zapomniałam dodać do niej dwa białka...Kolejnym etapem jest przygotowanie rozczynu. Mieszamy cukier z jogurtem, dodajemy ciepłe mleko, pokruszone drożdże oraz mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie ( ja postawiłam na drzwiczkach od piekarnika, który był wcześniej w użyciu i jeszcze był ciepły).Przechodzimy do przygotowania ciasta. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy masło, mąkę, rozczyn, mleko, sól oraz esencję waniliową. Ugniatamy na gładkie ciasto, tym razem musiałam pomóc mikserowi, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie nie podwoiło objętości, ale podrosło). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, nakładamy masę makową, następnie zwijamy boki, a następnie całą resztę w roladę. Przed przełożeniem do piekarnika strucle owinęłam papierem do pieczenia ( zostawiając około 1,5 - 2 cm luzu między papierem, a ciastem ) aby się zanadto nie spłaszczyła. Przekładamy na blachę do ciepłego piekarnika. Pozostawiamy do napuszenia około 20 min. Pieczemy w 30-40 minut w temperaturze 170 st. C. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem ( mieszamy cukier puder z niewielką ilością gorącej wody ) Smacznego!!!