Wykonanie
A wszystko dzięki dobroci
serca, jednak są dobrzy ludzie na tym świecie ( niekiedy zaczynam w to wątpić - to przykre ...). Margarytka napisała do mnie, że zostało jej białego
maku i pomyślała o mnie ( wiecznie narzekam, że go nigdzie nie ma w okolicy...) Z chęcią skorzystałam z propozycji i przyjemnie mi się zrobiło, że ktoś o mnie pamięta, że komuś się chce iść na pocztę, wystać swoje, żeby komuś zrobić przyjemność... Postanowiłam zostawić sobie ten
mak na świąteczne pyszności, tak, żeby został użyty na specjalną okazję Przy okazji dojrzałam na stronie
Margarytki przepis na taką cudną
struclę i właśnie do niej, a właściwie do nich wykorzystałam ten miły prezent. Makowiec zrobił furorę w te święta!!! Szczerze polecam!!!

Składniki na rozczyn:30 g świeżych
drożdży2 łyżki ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka
mąki pszennejSkładniki na ciasto :4
żółtka150 g
cukru3/4 szklanki ciepłego
mleka500 g
mąki pszennej1 łyżka ekstraktu
waniliowego100 g roztopionego
masłaszczypta
soliSkładniki na masę
makową:250 g białego
maku180 g marcepanowej ( ta z Lidla jest świetna )3/4 szklanki
cukru pudru200 g
orzechów włoskich100 g
migdałów bez skórki50 g
orzechów laskowych ( moje były w miodzie )3 łyżki gęstej
śmietanySkładniki na
lukier:
cukier pudergorąca
wodaopcjonalnie
sok z cytrynyZaczynamy od przygotowania masy makowej.
Mak oraz
orzechy parzymy gorącą
wodą w oddzielnych miseczkach, zostawiamy na około 30 minut, cedzimy. Następnie mielimy w maszynce, co najmniej dwukrotnie. W drugiej misce ( dosyć sporej ) blendujemy masę marcepanową ze
śmietaną i
cukrem pudrem, do roztartych składników dodajemy po troszeczku
bakalie z
makiem i miksujemy, aż składniki się wymieszają. Przyznam szczerze, że masa była tak pyszna, tak się nią zaaferowałam, że zapomniałam dodać do niej dwa
białka...Kolejnym etapem jest przygotowanie rozczynu. Mieszamy
cukier z
jogurtem, dodajemy ciepłe
mleko, pokruszone
drożdże oraz
mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie ( ja postawiłam na drzwiczkach od piekarnika, który był wcześniej w użyciu i jeszcze był ciepły).Przechodzimy do przygotowania ciasta.
Żółtka miksujemy z
cukrem, dodajemy
masło,
mąkę, rozczyn,
mleko,
sól oraz esencję
waniliową. Ugniatamy na gładkie ciasto, tym razem musiałam pomóc mikserowi, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( u mnie nie podwoiło objętości, ale podrosło). Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty, nakładamy masę
makową, następnie zwijamy boki, a następnie całą resztę w roladę. Przed przełożeniem do piekarnika
strucle owinęłam papierem do pieczenia ( zostawiając około 1,5 - 2 cm luzu
między papierem, a
ciastem ) aby się zanadto nie spłaszczyła. Przekładamy na blachę do ciepłego piekarnika. Pozostawiamy do napuszenia około 20 min. Pieczemy w 30-40 minut w temperaturze 170 st. C. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem ( mieszamy
cukier puder z niewielką ilością gorącej
wody ) Smacznego!!!
