Wykonanie
Aloo Dum, Dam Aloo albo Alu Dum to danie kuchni indyjskiej, a właściwie kuchni Kaszmiru. To rodzaj
curry, którego głównym składnikiem są
ziemniaki. Właściwie powinienem napisać ziemniaczki, bo chodzi o to by były one małe i do potrawy trafiły w całości. Ziemniaczki są smażone w głębokim lub płytkim tłuszczu z dodatkiem
kurkumy. Tłuszczem tym, w oryginale, jest bardzo często
olej z
gorczycy. Czytałem sporo o jego szkodliwości i równie dużo o tym, że to co czytałem wcześniej to brednie. Dla nas raczej nie ma to większego znaczenia, bo tego
oleju nie będziemy
mieli okazji kupić w naszym osiedlowym sklepiku. Do podsmażenia ziemniaczków wystarczy
olej rzepakowy lub
słonecznikowy, do przygotowania sosu użyjcie jeśli możecie ghee, bo to
masło nada mu bardzo specyficzny smak. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby sos przygotować na
oleju, wszystko zależy od Waszych upodobań i dostępności składników.Użyjcie drobnych
ziemniaków, możecie po ugotowaniu je obrać lub też nie. Moim zdaniem dobrze pozbawić je skórki, bo dzięki temu
ziemniak wchłonie więcej aromatów, a
skrobia dodatkowo zagęści sos. Ważne jest, aby
ziemniaka nakłuć wykałaczką lub widelcem, dzięki temu wszystko co najlepsze w sosie trafi do jego wnętrza.Aloo dum jest bardzo podobnym daniem do aloo matar (aloo mutter). W tym drugim
ziemniaki są najczęściej pokrojone w kawałki i częściej niż w aloo dum występuje
groszek.

Składniki (2 porcje):Smażone
ziemniaki:10 małych
ziemniaków (500 g)3 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
kurkumySos:2 łyżki ghee lub
oleju słonecznikowego1
papryczka chili, pokrojona w półplasterki1
liść laurowy1 mały kawałek kory cynamonowca2 ziarna zielonego
kardamonuszczypta asofetidy1
szalotka, drobno posiekana1 łyżeczka startego świeżego
imbiru3 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mieszanki
garam masalaszczypta
kurkumyszczypta
soli1 łyżeczka
mango chutney1/2 szklanki passaty pomidorowej1/4 szklanki
wody1/2 szklanki mrożonego
groszku2 łyżki posiekanej
natki kolendry - do podaniaZiemniaczki ugotować w mundurkach, 10 minut od zawrzenia powinno wystarczyć. Odcedzić i wystudzić.Po wystygnięciu
ziemniaki obrać, ponakłuwać wykałaczką (lepiej wchłoną
przyprawy). Smażyć je na rozgrzanym
oleju przez ok. 5 minut, aż się ładnie zrumienią. Pod koniec smażenia oprószyć
kurkumą. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Przygotować sos. Na rozgrzanym ghee podsmażyć przez chwilkę
kardamon,
liść laurowy i
cynamon. Dodać asofetidę i wymieszać. Następnie dodać
szalotkę i zeszklić ją przez kilka minut na średnim ogniu. Dodać papryczkę,
imbir,
czosnek,
kmin,
kolendrę,
kurkumę,
sól i chutney z
mango. Mieszając podsmażyć minutę, aby aromaty przypraw się uwolniły. Dodać
wodę, passatę i wszystko zagotować. Dołożyć podsmażone wcześniej
ziemniaki, wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać
groszek i
garam masala, dusić kolejne 5 minut.
Ziemniaki powinny być ugotowane, a sos mocno zredukowany tworząc gęstą pastę.Podawać posypane
natką kolendry.Smacznego :-)