ßßß
Składniki (2 porcje):Smażone ziemniaki:10 małych ziemniaków (500 g)3 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka kurkumySos:2 łyżki ghee lub oleju słonecznikowego1 papryczka chili, pokrojona w półplasterki1 liść laurowy1 mały kawałek kory cynamonowca2 ziarna zielonego kardamonuszczypta asofetidy1 szalotka, drobno posiekana1 łyżeczka startego świeżego imbiru3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mieszanki garam masalaszczypta kurkumyszczypta soli1 łyżeczka mango chutney1/2 szklanki passaty pomidorowej1/4 szklanki wody1/2 szklanki mrożonego groszku2 łyżki posiekanej natki kolendry - do podaniaZiemniaczki ugotować w mundurkach, 10 minut od zawrzenia powinno wystarczyć. Odcedzić i wystudzić.Po wystygnięciu ziemniaki obrać, ponakłuwać wykałaczką (lepiej wchłoną przyprawy). Smażyć je na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż się ładnie zrumienią. Pod koniec smażenia oprószyć kurkumą. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.Przygotować sos. Na rozgrzanym ghee podsmażyć przez chwilkę kardamon, liść laurowy i cynamon. Dodać asofetidę i wymieszać. Następnie dodać szalotkę i zeszklić ją przez kilka minut na średnim ogniu. Dodać papryczkę, imbir, czosnek, kmin, kolendrę, kurkumę, sól i chutney z mango. Mieszając podsmażyć minutę, aby aromaty przypraw się uwolniły. Dodać wodę, passatę i wszystko zagotować. Dołożyć podsmażone wcześniej ziemniaki, wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać groszek i garam masala, dusić kolejne 5 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, a sos mocno zredukowany tworząc gęstą pastę.Podawać posypane natką kolendry.Smacznego :-)