Wykonanie
Składniki2 porcje:1 łyżka
oleju roślinnego do smażenia1
szalotka lub mała
cebulka2 zielone
papryczki chilli (usunięty miąższ i nasiona)1/2 łyżeczki
soli200 ml
mleka kokosowego1 zielone, niezbyt dojrzałe
mango4 ugotowane
ziemniaki300 g
filetów białej ryby (użyłam
dorsza)świeża
kolendraPasta
curry:3 ząbki
czosnku1 łyżka startego świeżego
imbiru1 łyżeczka nasion
kminu1 łyżeczka ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy w proszkuPrzygotowanieWszystkie składniki pasty (
czosnek,
imbir, nasiona
kminu, ziarna
kolendry,
kurkuma) dokładnie zmiksować blenderem ręcznym z 2 łyżkami
wody na jednolitą pastę.W garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać
olej. Dodać
cebulę i dusić 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli. Dodać
papryczki chilli i chwilę obsmażyć.Dodać pastę i pół łyżeczki
soli i obsmażać przez około 5minut mieszając co jakiś czas aż pasta się dokładnie zredukuje. Stopniowo dodawać
mleko kokosowe cały czas mieszając.Wlać 150 ml
wody i zagotować. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut. W połowie gotowania dodać obrane i przekrojone na pół
ziemniaki, a pod koniec dodać
mango - obrane i pokrojone na średniej wielkości kawałki.Zdjąć pokrywkę, dodać
rybę pokrojoną na kilka części, delikatnie zamieszać i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Jeśli
curry jest zbyt gęste można go rozrzedzić odrobiną wrzącej
wody. Na talerzach posypać listkami świeżej
kolendry.