Wykonanie
Składniki2 porcje2 cm kawałek
imbiru2 duże ząbki
czosnku3 małe
szalotki (lub 1
cebula)1 łyżka
oleju roślinnego6 nasion
kardamonu1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 puszka (400 g)
mleka kokosowego1 łyżka
kurkumy1
papryczka chili500 g
ziemniaków3 łyżki
sosu rybnego lub 1 łyżka
sojowego1 łyżeczka
brązowego cukru200 g
zielonego groszku (świeży lub mrożony)garść
szpinaku sałatkowegoDo podania:cząstki
limonkiliście świeżej
kolendryPrzygotowanie
Imbir,
czosnek i
szalotki obrać, zgrubnie pokroić. Włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub blendera, dolać 50 ml zimnej
wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę. Nasiona
kardamonu delikatnie rozgnieść i wyłuskać
owoce.W garnku rozgrzać łyżkę
oleju, dodać przygotowaną pastę, nasiona
kminu rzymskiego i
owoce kardamonu i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut aż pasta uwolni swój aromat i zgęstnieje.Wlać szklankę
wody,
mleko kokosowe, dodać
kurkumę,
papryczki chili, obrane i pokrojone na ćwiartki
ziemniaki,
sos rybny (jeśli używamy) i
cukier. Wymieszać i zagotować. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości
ziemniaków, przez ok. 45 minut.Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut aż sos nieco zgęstnieje. Dodać
groszek rozmrożony na sitku pod strumieniem ciepłej
wody i gotować kolejne 3 minuty.Włożyć
szpinak, przykryć i na małym ogniu gotować przez 1 minutę. Podawać w głębokich talerzach, skropić
limonką i posypać obficie
kolendrą.