ßßß
Na drugi dzień po przylocie do domu, wzięłam się od razu do roboty. Tajskie curry to jedna z ulubionych potraw w moim domu. Aromatyczne danie o konsystencji zupy, zdecydowanie różni się od indyjskiej odmiany gęstego, oblepiającego mięso sosu. Osobiście jeszcze nie spotkałam kurkumy w żadnym sklepie, ale znalazłam w internecie informację że można kupić świeży produkt w kilku sklepach internetowych i niektórych sklepach stacjonarnych o specjalizacji – żywność azjatycka lub żywność orientalna. Przygotowując dania ze świeżą kurkumą, trzeba zaopatrzyć się w gumowe rękawice, ponieważ kurkuma barwi palce na żółto.Porcja dla 4 – 5 osóbSkładniki:1 łyżka masła klarowanego1 łyżka gorczycy czarnej lub żółtej1 duża cebula4 ząbki czosnku1 kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru1 kawałek (wielkości kciuka) świeżej kurkumy1 czerwona papryczka chili (¼ łyżeczki płatków chili)1 łyżka masła klarowanego1 łyżka mielonego kminu rzymskiego1 łyżka mielonych nasion kolendry4 piersi z kurczaka – ok. 1 kg1 limonka – sok i otarta skórka2 łyżki sosu rybnego2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżeczka brązowego cukru1 puszka (400 ml) mleka kokosowegoSposób przygotowania:Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Kurkumę opłukać i zetrzeć na tarce (razem ze skórą).Papryczkę chili posiekać jak najdrobniej. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski.Na dużej patelni lub w woku rozgrzać masło klarowane, na tym pod pokrywką przesmażyć ziarnka gorczycy, aż zaczną podskakiwać i głośno pękać.Dodać cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i papryczkę chili, zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut.Dodać drugą łyżkę klarowanego masła i przyprawy w proszku, przesmażyć przez 2 minuty.Zwiększyć temperaturę i dodać kawałki kurczaka.Gdy mięso kurczaka się usmaży ( nie musi być rumiane), dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sos rybny, sos sojowy, cukier i mleko kokosowe.Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać na gorąco z ryżem.Smacznego!