ßßß
Składniki:200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree500 ml kokosowego mleka, 17,5%2 łyżki kokosowego oleju1 czerwone chili2 ząbki czosnku1 mała cebulka3 łyżki soku z limonki2 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka zmielonej kolendrysól do smaku2 łyżki pestek dyni do posypaniaPokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę sokiem z limonki. Podawaj zupę na ciepło posypaną pestkami dyni. Posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego, obcjonalnie.Polecane przepisyRolada dyniowa z mascarpone i jeżynamiCiasto dyniowe z jabłkiemDyniowe smoothie z mangoPrzepis na sernik – przepis miesiącaDyniowe scones na śniadanie