ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomleczko kokosowe 375 mililitrówolej 3 łyżek stołowychpalczatka cytrynowa 2 łyżek stołowychmleczko kokosowe gęste 125 mililitrówsól według uznaniakurczak 1 sztukszalotki 12 sztukpapryczka czerwona chili, suszona 10 sztukimbir, kawałek (2,5cm)1 sztukczosnek 2 ząbkiorzeszki cashew 7 sztukkolendra 1 łyżek deserowychkminek 2 łyżek deserowychkoper 1 łyżek deserowychcynamon, laska (2,5cm)1 sztukgałka muszkatołowa 0,25 łyżek deserowychkurkuma 0,5 łyżek deserowychWykonanie:Umytego kurczaka pokroić na 12-14 kawałków. Papryczki zalać ciepłą wodą i moczyć 15 minut. Obrany imbir pokroić na paski. Orzeszki opłukać z soli, a czosnek obrać.Szalotki, papryczki, imbir, czosnek i orzeszki drobno pokroić i utrzeć a moździerzu na gładką pastę. Kolendrę, kminek, koper i cynamon podsmażyć na suchej patelni i zemleć w młynku lub utrzeć w moździerzu. Dodać gałkę oraz kurkumę, wymieszać i odstawić.Olej rozgrzać w garnku, lekko podsmażyć na nim przez 4 minuty pastę z szalotek, papryczek, imbiru i orzeszków. Dodać zmielone zioła i smażyć jeszcze 3 minuty, często mieszając.Kawałki kurczaka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać i podsmażyć. Dodać mleczko kokosowe, sól i posiekaną palczatkę cytrynową. Gotować bez przykrycia mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki. Gdy sos zgęstnieje, wlać gęste mleczko kokosowe i podgrzać jeszcze przez 3 minuty.Uwagi:Jest to potrawa malajska.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: