Wykonanie
Skrzydełka warto przyprawić dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka są pikantne z dużą ilością aromatycznych przypraw. Skrzydełka można podawać z grzankami.Składniki:6
skrzydełek kurczakamarynata:1 łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka ziaren
kolendry½ łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
kardamonu½ łyżeczki sproszkowanego
imbiru½ łyżeczki
kurkumy2
goździkisól1 świeża lub z
oleju papryczka chilli2 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonych liści
kolendry2 łyżki
oliwy2 łyżki
sosu sojowegoWykonanie:Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć.Kumin, ziarna
kolendry,
cynamon,
kardamon,
imbir,
kurkumę i
goździki utrzeć w moździerzu.Do przypraw dodać zmiażdżone ząbki
czosnku, posiekaną
papryczkę chilli i resztę składników marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.Skrzydełka natrzeć marynatą, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C do momentu aż skórka skrzydełek będzie przypieczona i chrupiąca przez 40 - 45 minut.