ßßß Cookit - przepis na Południowoindyjskie curry z krewetek

Południowoindyjskie curry z krewetek

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam krewetki, uwielbiam kuchnię indyjską. Jej dania przygotowuje się ekspresowo, są sycące i rozgrzewające - co jest nie bez znaczenia jeśli tylko spojrzycie na termometr. Dzisiejsze curry jest lekko pikantne, słodko-kwaśne, z delikatną nutką kokosu. Jednym słowem pyszne :-)
Jeśli lubisz krewetki to przygotowałem dla Ciebie kilka innych dań:
Tajskie curry z rybą - Panang Curry
Sałatka z krewetkami i kaszą bulgur
Aromatyczny ryż z krewetkami
Składniki (2 porcje):
20 sporych krewetek
1 szalotka, drobno posiekana
1 papryka chili, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka pasty curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka miodu
2 pomidory, wyfiletowane i posiekane
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie)
olej - do smażenia
sól - do smaku
Jeśli krewetki były mrożone to oczywiście należy je rozmrozić. Następnie usunąć głowę i ogon, oczyścić z pancerza i usunąć przewód pokarmowy. Opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na nim podsmażyć cebulę, aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała. Dodać czosnek, imbir i papryczkę chili, podsmażyć przez 2 minuty. Wmieszać przyprawy: garam masala, kurkumę, pastę curry i chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, miód, pastę z tamaryndowca i 50 ml wody. Zagotować.
Do powstałego sosu dodać krewetki i wiórki kokosowe. Mieszając gotować wszystko przez 2-3 minuty, aż krewetki będą pomarańczowe, a sos odparuje. Sosu będzie niewiele, będzie właściwie stanowił pastę otulającą krewetki.
Podawać posypane kolendrą (jeśli lubicie) z ryżem lub chlebkami - Puri, Naan, czy też Chapati.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/11/indyjskie-curry-z-krewetek.html