Wykonanie
Uwielbiam
krewetki, uwielbiam kuchnię indyjską. Jej dania przygotowuje się ekspresowo, są sycące i rozgrzewające - co jest nie bez znaczenia jeśli tylko spojrzycie na termometr. Dzisiejsze
curry jest lekko pikantne, słodko-kwaśne, z delikatną nutką
kokosu. Jednym słowem pyszne :-)

Jeśli lubisz
krewetki to przygotowałem dla Ciebie kilka innych dań:Tajskie
curry z
rybą - Panang
CurrySałatka z
krewetkami i
kaszą bulgurAromatyczny
ryż z
krewetkamiSkładniki (2 porcje):20 sporych
krewetek1
szalotka, drobno posiekana1
papryka chili, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka posiekanego świeżego
imbiru1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka pasty
curry1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca1 łyżeczka
miodu2
pomidory, wyfiletowane i posiekane2 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżka posiekanej
kolendry (opcjonalnie)
olej - do smażenia
sól - do smaku

Jeśli
krewetki były mrożone to oczywiście należy je rozmrozić. Następnie usunąć głowę i ogon, oczyścić z pancerza i usunąć przewód pokarmowy. Opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem.Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju. Na nim podsmażyć
cebulę, aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała. Dodać
czosnek,
imbir i
papryczkę chili, podsmażyć przez 2 minuty. Wmieszać
przyprawy:
garam masala,
kurkumę, pastę
curry i chwilkę podsmażyć. Dodać
pomidory,
miód, pastę z tamaryndowca i 50 ml
wody. Zagotować.Do powstałego sosu dodać
krewetki i
wiórki kokosowe. Mieszając gotować wszystko przez 2-3 minuty, aż
krewetki będą
pomarańczowe, a sos odparuje. Sosu będzie niewiele, będzie właściwie stanowił pastę otulającą
krewetki.Podawać posypane
kolendrą (jeśli lubicie) z
ryżem lub
chlebkami -
Puri, Naan, czy też Chapati.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Great Curries