ßßß
Składniki (2 porcje):1 mały bakłażan, pokrojony w 2 cm kawałki1 mała cukinia, pokrojona w 2 cm półplasterki1 mała czerwona papryka, pokrojona w 2 cm kawałki1 mała żółta papryka, pokrojona w 2 cm kawałki1 cebula, pokrojona w półplasterki2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki1 łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu1 puszka pomidorów (w sezonie 2 dojrzałe pomidory pozbawione skórki i nasion)2 łyżki koncentratu pomidorowegogarść listków bazyliisól, świeżo zmielony czarny pieprz, cytryna - do smakuoliwa z oliwek - do smażenia
Do przygotowania ratatouille potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba będzie przełożyć danie do żaroodpornego naczynia, które znajdzie się w piekarniku.1. Na sporej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć warzywa. Trzeba to zrobić na raty, aby nie puściły za dużo własnych soków i nie zaczęły się gotować. Każdą porcję smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż warzywa lekko zaczną się brązowić. Można zacząć od podsmażenia bakłażana, gdy złapie kolor przełożyć go do miski, a następnie uczynić to samo najpierw z cukinią, a potem z papryką. Podobno sekretem doskonałego ratatouille jest właśnie podsmażanie każdego rodzaju warzywa osobno, aby zachowało swój smak i konsystencję.2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.3. Teraz potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba bedzie przełozyc danie do żaroodpornewgo naczynia, które znajdzie sie w piekarniku/3. Na oliwie zeszklić w garnku cebulę, dodać kolendrę i czosnek, smażyć wszystko minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając smażyć kolejną minutę. Dodać puszkę pomidorów i podsmażone wcześniej warzywa, wszystko wymieszać i podgrzać. Garnek z przykrywką lub też po prostu nakryty folią aluminiową umieścić w piekarniku i całość piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika i wymieszać zawartość. Wstawić z powrotem do piekarnika, bez przykrycia i piec kolejne 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje.Gdy warzywa będą gotowe wyciągnąć naczynie z piekarnika i odstawić na bok, a w międzyczasie przygotować steki z tuńczyka.4. Każdy plaster ryby doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej lekko oliwą (grillowej lub zwykłej). Tuńczyka smażyć 1,5-2 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo wysmażonego lubicie.Gdy ryba będzie się smażyć doprawić warzywa porwanymi listkami bazylii i rozdzielić ratatouille pomiędzy talerze. Ułożyć obok usmażone steki z tuńczyka i ćwiartkę cytryny.Bon appétit :-)