Wykonanie
Ratatouille to chyba każdemu znane danie. Jest to właściwie przystawka, choć czasem bywa podawana również jako danie główne. Co więcej wersja z drobno pokrojonymi warzywami wykorzystywana jest jako farsz do naleśników i omletówRatatouille pochodzi z terenów dzisiejszej Prowansji, a jego głównymi składnikami są
cukinia,
pomidory,
bakłażan i
papryka. Do tego oczywiście różne wariacje
ziół.
Bazylia,
majeranek,
liść laurowy i
tymianek, a także mieszanka
ziół prowansalskich. Warzywa wraz z
przyprawami, po uprzednim podsmażeniu, są zapiekane w piekarniku. Pieczenie wydobywa z nich kompletnie inne aromaty niż zwykłe duszenie na kuchence. Sprawdźcie koniecznie. I pamiętajcie, ze ratatouille to nie zupa, nie odmiana "polskiego leczo". Sos musi być mocno zredukowany i jedynie oblepiać warzywa.Jak pisałem wyżej ratatouille to przystawka, wiec potrzebne będzie do niego danie główne. Doskonałym pomysłem będzie użycie ryb lub szybko smażonych
mies (
steki), a także grillowanego
fileta z piersi kurczaka. Moją propozycją jest
stek z
tuńczyka, zwany również morską
wołowiną. W smaku i konsystencji faktycznie
ryby nie przypomina, ale jest niezwykle smacznym i pełnym wartościowego
białka produktem. Ważne żeby
stek z
polędwicy tuńczyka była naprawdę świeży, wówczas zapewni wspaniałe smakowe doznania.
Składniki (2 porcje):1 mały
bakłażan, pokrojony w 2 cm kawałki1 mała
cukinia, pokrojona w 2 cm półplasterki1 mała
czerwona papryka, pokrojona w 2 cm kawałki1 mała
żółta papryka, pokrojona w 2 cm kawałki1
cebula, pokrojona w półplasterki2 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki1 łyżeczka nasion
kolendry, rozgniecionych w moździerzu1 puszka
pomidorów (w sezonie 2 dojrzałe
pomidory pozbawione skórki i nasion)2 łyżki
koncentratu pomidorowegogarść listków
bazyliisól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
cytryna - do smaku
oliwa z oliwek - do smażenia
Do przygotowania ratatouille potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a
potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba będzie przełożyć danie do żaroodpornego naczynia, które znajdzie się w piekarniku.1. Na sporej patelni z odrobiną
oliwy podsmażyć warzywa. Trzeba to zrobić na raty, aby nie puściły za dużo własnych
soków i nie zaczęły się gotować. Każdą porcję smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż warzywa lekko zaczną się brązowić. Można zacząć od podsmażenia
bakłażana, gdy złapie kolor przełożyć go do miski, a następnie uczynić to samo najpierw z
cukinią, a
potem z
papryką. Podobno sekretem doskonałego ratatouille jest właśnie podsmażanie każdego rodzaju warzywa osobno, aby zachowało swój smak i konsystencję.2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.3. Teraz potrzebne będzie naczynie, w którym można smażyć, a
potem użyć je w piekarniku. Może to być głęboka patelnia lub rondel z odłączaną rączką, garnek żeliwny itp. Jeśli takim nie dysponujecie to trzeba bedzie przełozyc danie do żaroodpornewgo naczynia, które znajdzie sie w piekarniku/3. Na
oliwie zeszklić w garnku
cebulę, dodać
kolendrę i
czosnek, smażyć wszystko minutę. Dodać
koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając smażyć kolejną minutę. Dodać puszkę
pomidorów i podsmażone wcześniej warzywa, wszystko wymieszać i podgrzać. Garnek z przykrywką lub też po prostu nakryty folią aluminiową umieścić w piekarniku i całość piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika i wymieszać zawartość. Wstawić z powrotem do piekarnika, bez przykrycia i piec kolejne 10 minut, aż nadmiar
wody odparuje i sos zgęstnieje.Gdy warzywa będą gotowe wyciągnąć naczynie z piekarnika i odstawić na bok, a w międzyczasie przygotować
steki z
tuńczyka.4. Każdy plaster
ryby doprawić
solą i
pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej lekko
oliwą (grillowej lub zwykłej).
Tuńczyka smażyć 1,5-2 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo wysmażonego lubicie.Gdy
ryba będzie się smażyć doprawić warzywa
porwanymi listkami
bazylii i rozdzielić ratatouille pomiędzy talerze. Ułożyć obok usmażone
steki z
tuńczyka i ćwiartkę
cytryny.Bon appétit :-)