Wykonanie
Wykwintny
stek z bukietem delikatnych warzyw...
Tuńczyk to cenne źródło
białka, a także kwasów omega-3, które są niezbędne w dietach przeciwdepresyjnej, antynowotworowej i zapobiegającej chorobom
serca. Dostarcza też witaminy D odpowiedzialnej za mocne kości i zęby.Jeśli uda Wam się dostać świeży
stek z
tuńczyka, koniecznie spróbujcie jego połączenia z prowansalskim, warzywnym ratatouille. Jest to nie tylko bardzo elegancka i wytrawna kompozycja, ale też szalenie pyszna i zdrowa. Miałam kiedyś okazję spróbować takie danie w pewnej żoliborskiej restauracji i tak bardzo się nim zauroczyłam, że kiedy tylko zobaczyłam w sklepie świeży
stek z
tuńczyka, od razu pomyślałam o jego przyrządzeniu w domu właśnie z ratatouille.Ratatouille to prowansalska potrawa przyrządzana z warzyw i dużej ilości aromatycznych
ziół. Jego głównymi składnikami są
bakłażan,
cukinia,
papryka,
cebula i
pomidory. Sekretem dobrego ratatouille jest podsmażenie każdego rodzaju warzywa z osobna na
oliwie z oliwek, a następnie zapieczenie ich razem w piekarniku. Ratatouille powinno być zwarte, nie powinno przypominać zupy czy leczo,
sos pomidorowy powinien być mocno zredukowany, a warzywa jedynie delikatnie nim otulone...Składniki dla 2 osób:2
steki z
tuńczyka (około 300 g),pół
bakłażana,mała
cukinia,2 małe
papryki, np. pomarańczowa i zielona,3
pomidory,pół
czerwonej cebuli,2 ząbki
czosnku,
oliwa z oliwek do smażenia,łyżeczka nasion
kolendry rozgniecionych w moździerzu,2 gałązki świeżego
rozmarynu,po pół łyżeczki suszonych
ziół -
oregano,
bazylii, cząbru,
tymianku,
czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony,
sól (u mnie himalajska),
cytryna (do smaku).
Przygotowanie:Myjemy warzywa.
Bakłażan,
cukinię i
paprykę kroimy w dość drobną kostkę, jak na zdjęciu.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy z oliwek i smażymy na dość sporym ogniu osobno kolejne warzywa - najpierw
bakłażan, po czym odkładamy go do miseczki, następnie
cukinię, a po jej podsmażeniu i odłożeniu
paprykę. Warzywa smażymy do momentu aż zaczną się rumienić, brązowieć. Dzięki takiemu smażeniu z osobna, warzywa nie puszczą
soków i nie zaczną się gotować. Sekretem dobrego ratatouille jest właśnie podsmażenie każdego rodzaju warzywa osobno. Dzięki temu każde z warzyw zachowuje swój indywidualny smak i odpowiednią konsystencję.
Pomidory wkładamy na 2 minuty do gorącej
wody, po czym obieramy je ze skórek i blendujemy.Na patelni na 2 łyżkach
oliwy z oliwek rumienimy posiekaną drobniutko
czerwoną cebulę i ząbki
czosnku, po czym dodajemy do nich rozdrobnione
pomidory i
zioła -
oregano,
bazylię, cząber i
tymianek oraz
kolendrę. Doprawiamy
czarnym pieprzem i
solą. Smażymy około 5 minut.
Pomidory mieszamy z podsmażonymi wcześniej warzywami -
cukinią,
bakłażanem i
papryką, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 °C . Pieczemy około 20 minut do pół godziny, aż sos się zredukuje. W połowie pieczenia możemy wyjąć na chwilę naczynie i zamieszać warzywa.
Steki z
tuńczyka myjemy. Posypujemy
czarnym pieprzem,
solą oraz igiełkami
rozmarynu. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie natłuszczonej
oliwą z oliwek, od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym
steku nam zależy.Warzywne ratatouille wykładamy na talerze i układamy na nim
steki z
tuńczyka. Podajemy z ćwiartkami
cytryny.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))