ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurczakiem i warzywami

Tarta z kurczakiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wytrawne tarty. Z reguły robię je na cieście kruchym, różnego rodzaju - nie mam żadnego ulubionego. Czasem dodaję do niego zioła, czasem ziarna, ale zawsze wymaga ono odrobiny pracy.
Jak pewnie zauważyłyście (zauważyliście) nie cierpię ostatnio na nadmiar czasu i w związku z tym szukam inspiracji na coś szybkiego, a jednocześnie pysznego i będącego w kręgu moich kulinarnych zainteresowań. Tak trafiłem na tartę na cieście francuskim. Oczywiście gdybym sam przygotowywał takie ciasto osiągnąłbym efekt przeciwny do zamierzonego, wiec skorzystałem z ciasta gotowego - mea culpa ;-)
Tartę taką przygotowuje się błyskawicznie i oprócz krótkiego podsmażenia kurczaka cała obróbka sprowadza się do pokrojenia składników. Wynik kucharzenia jest naprawdę smaczny, zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Pierś z kurczaka jest soczysta, a warzywa upieczone, ale stawiające zębom opór - tak jak lubię. Całości dopełnia mozzarella, a o mojej miłości do zapieczonych serów pisać już chyba nie muszę ;-)
Składniki (3-4 porcje):
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże piersi z kurczaka
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1 mała cukinia
200 ml przecieru pomidorowego (passata)
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka ostrej papryki, sproszkowanej
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki, sproszkowanej
1 kulka mozzarelli w zalewie
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
oliwa do smażenia
sól, pieprz - do smaku
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.
Kurczaka pokroić w spore paski i podsmażyć lekko na oliwie - tylko tak, aby z każdej strony był biały. To zapobiegnie utracie wody i wysychaniu podczas pieczenia. Po usmażeniu ostudzić go na papierowym ręczniku.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore 3cm kawałki. Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, pozbawić pestek i pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm.
W rondelku zagotować przecier, dodać obie sproszkowane papryki, sos Worcestershire i zredukować całość o 1/4, aby sos ładnie zgęstniał. Gdy będzie już gotowy lekko go przestudzić, następnie wymieszać z podsmażonym kurczakiem, paprykami i cukinią, doprawić do smaku pieprzem. Nie używać na tym etapie soli, bo w piekarniku nadzienie zacznie puszczać zbyt dużo wody.
Rozwinąć ciasto na blaszce. Ja miałem okrągłe, ale w sprzedaży zwykle są prostokątne. Można je dociąć do okręgu albo zrobić tartę prostokątną.
Brzegi ciasta na szerokości około 5 cm posmarować roztrzepanym jajkiem. Na suchą powierzchnię ciasta wysypać bułkę tartą, wchłonie ona nadmiar wilgoci z warzyw. Na nią ułożyć cały farsz, a następnie odsączoną, porwaną na kawałki kulkę mozzarelli. Brzegi ciasta zawinąć na farsz i posmarować jajkiem od zewnętrznej strony.
Piec w piekarniku przez 25-30 minut (grzałka górna i dolna). Jeśli ciasto zbyt się rumieni na górze można wyłączyć górną grzałkę.
Po wyjęciu z pieca pozwolić tarcie odpocząć przez 5 minut. Posolić ewentualnie przed samym podaniem.
Jeśli warzywa puściły zbyt dużo wody, podczas krojenia, wystarczy płyn odsączyć lekko papierowym ręcznikiem.
Smacznego :-)
Jeśli lubicie tarty to pozwólcie, że zaproponuję Wam:
Quiche lorraine
Tartę cebulową - Zwiebelkuchen
Flammekueche - chrupiącą tartę pieczoną w ogniu
Ziemniaczaną tartę z porem i szynką
Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem
Tartę porowo-ziemniaczaną z serową niespodzianką
Sezamową tartę z czosnkiem niedźwiedzim
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/tarta-z-kurczakiem-i-warzywami.html