Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wytrawne tarty. Z reguły robię je na cieście kruchym, różnego rodzaju - nie mam żadnego ulubionego. Czasem dodaję do niego
zioła, czasem ziarna, ale zawsze wymaga ono odrobiny pracy.Jak pewnie zauważyłyście (zauważyliście) nie cierpię ostatnio na nadmiar czasu i w związku z tym szukam inspiracji na coś szybkiego, a jednocześnie pysznego i będącego w kręgu moich kulinarnych zainteresowań. Tak trafiłem na tartę na cieście francuskim. Oczywiście gdybym sam przygotowywał takie ciasto osiągnąłbym efekt przeciwny do zamierzonego, wiec skorzystałem z ciasta gotowego - mea culpa ;-)Tartę taką przygotowuje się błyskawicznie i oprócz krótkiego podsmażenia
kurczaka cała obróbka sprowadza się do pokrojenia składników. Wynik kucharzenia jest naprawdę smaczny, zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.
Pierś z kurczaka jest soczysta, a warzywa upieczone, ale stawiające zębom
opór - tak jak lubię. Całości dopełnia
mozzarella, a o mojej miłości do zapieczonych
serów pisać już chyba nie muszę ;-)

Składniki (3-4 porcje):1 opakowanie
ciasta francuskiego2 duże
piersi z kurczaka1 mała
papryka czerwona1 mała
papryka żółta1 mała
cukinia200 ml
przecieru pomidorowego (passata)1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżeczka
ostrej papryki, sproszkowanej1 łyżeczka słodkiej, wędzonej
papryki, sproszkowanej1 kulka
mozzarelli w zalewie1
jajko3-4 łyżki
bułki tartejoliwa do smażenia
sól,
pieprz - do smaku

Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.
Kurczaka pokroić w spore paski i podsmażyć lekko na
oliwie - tylko tak, aby z każdej strony był biały. To zapobiegnie utracie
wody i wysychaniu podczas pieczenia. Po usmażeniu ostudzić go na papierowym ręczniku.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore 3cm kawałki.
Cukinię przekroić wzdłuż na ćwiartki, pozbawić pestek i pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm.W rondelku zagotować przecier, dodać obie sproszkowane
papryki,
sos Worcestershire i zredukować całość o 1/4, aby sos ładnie zgęstniał. Gdy będzie już gotowy lekko go przestudzić, następnie wymieszać z podsmażonym
kurczakiem,
paprykami i
cukinią, doprawić do smaku
pieprzem. Nie używać na tym etapie
soli, bo w piekarniku nadzienie zacznie puszczać zbyt dużo
wody.Rozwinąć ciasto na blaszce. Ja miałem okrągłe, ale w sprzedaży zwykle są prostokątne. Można je dociąć do okręgu albo zrobić tartę prostokątną.Brzegi ciasta na szerokości około 5 cm posmarować roztrzepanym
jajkiem. Na suchą powierzchnię ciasta wysypać
bułkę tartą, wchłonie ona nadmiar wilgoci z warzyw. Na nią ułożyć cały farsz, a następnie odsączoną, porwaną na kawałki kulkę
mozzarelli. Brzegi ciasta zawinąć na farsz i posmarować
jajkiem od zewnętrznej strony.Piec w piekarniku przez 25-30 minut (grzałka górna i dolna). Jeśli ciasto zbyt się rumieni na górze można wyłączyć górną grzałkę.Po wyjęciu z pieca pozwolić tarcie odpocząć przez 5 minut. Posolić ewentualnie przed samym podaniem.Jeśli warzywa puściły zbyt dużo
wody, podczas krojenia, wystarczy płyn odsączyć lekko papierowym ręcznikiem.Smacznego :-)Jeśli lubicie tarty to pozwólcie, że zaproponuję Wam:Quiche lorraineTartę
cebulową - ZwiebelkuchenFlammekueche - chrupiącą tartę pieczoną w ogniuZiemniaczaną tartę z
porem i
szynkąMini tarty z pesto,
mozzarellą i
suszonym pomidoremTartę
porowo-ziemniaczaną z
serową niespodzianką
Sezamową tartę z
czosnkiem niedźwiedzim
