Kiedy nie mam pomysłu na obiad , zawsze niezawodne są naleśniki.Tym razem do tradycyjnych z serem dodałamjogurtowąśmietankę i frużelinę owocową.Wypróbujcie, jak zwykły obiad zmienić w słodką ucztę :)Składniki:naleśniki:1 szklanka mleka1 szklanka wody1 łyżka oleju lub roztopionego masłaszczypta soli175 g mąki1 jajkoskórka ze słoniny do smarowania patelniWszystkie składniki zmiksować ( krótko ). Patelnię dobrze nagrzać, wysmarować skórką ze słoniny i smażyć naleśniki.farsz:450g twaroguśmietankowego (wiaderkowego)2 łyżki cukru pudru1 cukier waniliowySer wymieszać z cukrami. Smarować naleśniki.ponadto:300 ml śmietany 9% (jogurtowej)1-2 łyżki cukru pudruŚmietanę z cukrem wymieszać. Odstawić.Frużelina:250 g owoców ( u mnie truskawki, brzoskwinie, borówki )1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody1/2 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyOwoce zasypać cukrem i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i podgrzać.Rozpuszczoną żelatynę wlać do owoców ( można wcześniej trochę z soku owoców dodać do rozpuszczonej żelatyny i dopiero tą mieszankę wlać do owoców ). Dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia.Naleśniki polać przygotowaną śmietaną i frużeliną.Smacznego :)