Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 maja 2016 r. Naleśniki z
serem i
owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale również zmysły. Tym razem słodkie
serowo -
brzoskwiniowe nadzienie, otuliłam cieniutkimi naleśnikami ,okrytymi delikatną
śmietanką i
borówkami - no czegóż chcieć więcej. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć.Serdecznie zapraszam :-)Naleśniki zapiekane z
serem i
owocamiAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja .Zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie smak złożony wewnątrz delikatnego naleśnika - wierzcie mi, że to jest prawdziwy komfort food. U mnie wszyscy jednogłośnie zgadzają się, że to danie łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy preferuję najbardziej :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)Rozmiar porcji: ok. 3 naleśnikiSkładniki:Przepis podpatrzyłam tutaj :-)Naleśniki (10 sztuk):
mąka : 1 szklanka
jajka : 2
mleko : 1 szklanka
woda - najlepiej gazowana : 3/4 szklanki
sól morska : szczypta
masło lub
olej roślinny : 3 łyżkiNadzienie:pokrojone
brzoskwinie(śliwki/morele): 1 i 1/2 szklanki
serek śmietankowy (twarogowy/ricotta): 250 g
budyń waniliowy w proszku : 1 łyżka
cukier puder : 4 łyżkiekstrakt waniliowy/cukier waniliowy/wanilinowy : 1 łyżka
jajko : 1
masło do posmarowania naczynia/formy : 2 łyżkiNa wierzch:gęsta
śmietana 18% : 200 g
cukier : 1 łyżka
borówka amerykańska/jeżyny/jagody/maliny : 100 gopcjonalnie: listki mięty/syrop klonowy : do dekoracji/wzmocnienia smakuPrzygotowanie:Naleśniki:
mąkę przesiewam do miski, dodaję
jajka mleko,
wodę i
sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą
wodą ale dodatek
wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrzamiksuję na gładkie ciastododaję roztopione
masło lub
olej roślinny i razem miksuję (można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika)jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło - w tym czasie ulatniają się bąbelki powietrza, gluten wiąże, ciasto lekko zgęstnieje - nie jest to konieczne i naleśniki można smażyć od razunaleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowejprzewracam na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ściętyNadzienie:piekarnik nagrzewam do 180oC
ser mieszam z
budyniem cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
jajkiemdodaję pokrojone
owoce i jeszcze raz mieszamnadzienie rozkładam po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki) i zawijam w rulonikformę żaroodporną smaruję
masłem, układam naleśniki, smaruję je miękkim masłem/ lub posypuję wiórkami
masławstawiam do piekarnika na 17 minutnastępnie wylewam na naleśniki
śmietanę wymieszaną z
cukrem i piekę jeszcze przez około 5 minutwyjmuję z piekarnika, posypuję
borówką, dekoruję listkami
mięty i podaję z
syropem klonowymSmacznego :-)