ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 maja 2016 r. Naleśniki z serem i owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale również zmysły. Tym razem słodkie serowo - brzoskwiniowe nadzienie, otuliłam cieniutkimi naleśnikami ,okrytymi delikatną śmietanką i borówkami - no czegóż chcieć więcej. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć.Serdecznie zapraszam :-)Naleśniki zapiekane z serem i owocamiAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja .Zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie smak złożony wewnątrz delikatnego naleśnika - wierzcie mi, że to jest prawdziwy komfort food. U mnie wszyscy jednogłośnie zgadzają się, że to danie łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy preferuję najbardziej :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)Rozmiar porcji: ok. 3 naleśnikiSkładniki:Przepis podpatrzyłam tutaj :-)Naleśniki (10 sztuk):mąka : 1 szklankajajka : 2mleko : 1 szklankawoda - najlepiej gazowana : 3/4 szklankisól morska : szczyptamasło lub olej roślinny : 3 łyżkiNadzienie:pokrojone brzoskwinie(śliwki/morele): 1 i 1/2 szklankiserek śmietankowy (twarogowy/ricotta): 250 gbudyń waniliowy w proszku : 1 łyżkacukier puder : 4 łyżkiekstrakt waniliowy/cukier waniliowy/wanilinowy : 1 łyżkajajko : 1masło do posmarowania naczynia/formy : 2 łyżkiNa wierzch:gęsta śmietana 18% : 200 gcukier : 1 łyżkaborówka amerykańska/jeżyny/jagody/maliny : 100 gopcjonalnie: listki mięty/syrop klonowy : do dekoracji/wzmocnienia smakuPrzygotowanie:Naleśniki:mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrzamiksuję na gładkie ciastododaję roztopione masło lub olej roślinny i razem miksuję (można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika)jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło - w tym czasie ulatniają się bąbelki powietrza, gluten wiąże, ciasto lekko zgęstnieje - nie jest to konieczne i naleśniki można smażyć od razunaleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowejprzewracam na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ściętyNadzienie:piekarnik nagrzewam do 180oCser mieszam z budyniem cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiemdodaję pokrojone owoce i jeszcze raz mieszamnadzienie rozkładam po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki) i zawijam w rulonikformę żaroodporną smaruję masłem, układam naleśniki, smaruję je miękkim masłem/ lub posypuję wiórkami masławstawiam do piekarnika na 17 minutnastępnie wylewam na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem i piekę jeszcze przez około 5 minutwyjmuję z piekarnika, posypuję borówką, dekoruję listkami mięty i podaję z syropem klonowym

Smacznego :-)