ßßß Cookit - przepis na Naleśniki zapiekane z serem i owocami

Naleśniki zapiekane z serem i owocami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 maja 2016 r. Naleśniki z serem i owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale również zmysły. Tym razem słodkie serowo - brzoskwiniowe nadzienie, otuliłam cieniutkimi naleśnikami ,okrytymi delikatną śmietanką i borówkami - no czegóż chcieć więcej. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć.
Serdecznie zapraszam :-)
Naleśniki zapiekane z serem i owocami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja .
Zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie smak złożony wewnątrz delikatnego naleśnika - wierzcie mi, że to jest prawdziwy komfort food. U mnie wszyscy jednogłośnie zgadzają się, że to danie łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy preferuję najbardziej :-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)
Rozmiar porcji: ok. 3 naleśniki
Składniki:
Przepis podpatrzyłam tutaj :-)
Naleśniki (10 sztuk):
mąka : 1 szklanka
jajka : 2
mleko : 1 szklanka
woda - najlepiej gazowana : 3/4 szklanki
sól morska : szczypta
masło lub olej roślinny : 3 łyżki
Nadzienie:
pokrojone brzoskwinie(śliwki/morele): 1 i 1/2 szklanki
serek śmietankowy (twarogowy/ricotta): 250 g
budyń waniliowy w proszku : 1 łyżka
cukier puder : 4 łyżki
ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy/wanilinowy : 1 łyżka
jajko : 1
masło do posmarowania naczynia/formy : 2 łyżki
Na wierzch:
gęsta śmietana 18% : 200 g
cukier : 1 łyżka
borówka amerykańska/jeżyny/jagody/maliny : 100 g
opcjonalnie: listki mięty/syrop klonowy : do dekoracji/wzmocnienia smaku
Przygotowanie:
Naleśniki:
mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrza
miksuję na gładkie ciasto
dodaję roztopione masło lub olej roślinny i razem miksuję (można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika)
jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło - w tym czasie ulatniają się bąbelki powietrza, gluten wiąże, ciasto lekko zgęstnieje - nie jest to konieczne i naleśniki można smażyć od razu
naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowej
przewracam na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty
Nadzienie:
piekarnik nagrzewam do 180oC
ser mieszam z budyniem cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem
dodaję pokrojone owoce i jeszcze raz mieszam
nadzienie rozkładam po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki) i zawijam w rulonik
formę żaroodporną smaruję masłem, układam naleśniki, smaruję je miękkim masłem/ lub posypuję wiórkami masła
wstawiam do piekarnika na 17 minut
następnie wylewam na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem i piekę jeszcze przez około 5 minut
wyjmuję z piekarnika, posypuję borówką, dekoruję listkami mięty i podaję z syropem klonowym
Smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2016/05/nalesniki-zapiekane-z-serem-i-owocami.html