ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i delikatną budyniową pianką

Ciasto z truskawkami i delikatną budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu pokazywałam Wam trochę kruche, a trochę maślane ciasto z truskawkami. Tym razem dołożyłam piankę budyniową i okazało się to świetnym pomysłem. Ciasto jest wystarczająco słodkie i mimo tych upałów warto je upiec :)
Składniki:
ciasto
4 szklanki mąki
5 łyżek cukru pudru
290g masła roślinnego/margaryny
szczypta soli
1/4 szklanki wody
szczypta proszku
szczypta soli
piana:
5 białek
szczypta soli
opakowanie (16g) cukru waniliowego
2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (2x 40g)
1/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
truskawki
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
Mąkę, cukier puder, proszek i sól- mieszamy. Dodajemy miękkie masło roślinne i wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), a drugą cześć wstawiamy do lodówki. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 min.
W tym czasie ubijamy pianę. Białka miksujemy ze szczyptą soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo wsypujemy cukier, cukier waniliowy,budynie i na samym końcu olej. Całość musi się idealnie połączyć.
Podpieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, połówki truskawek i na sam wierzch z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze przez 45 minut nadal w temperaturze 180 stopni. Gotowe wystawiamy do wystygnięcia.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami-i-delikatna.html