Wykonanie
Jakiś czas temu pokazywałam Wam trochę kruche, a trochę maślane ciasto z
truskawkami. Tym razem dołożyłam piankę budyniową i okazało się to świetnym pomysłem. Ciasto jest wystarczająco słodkie i mimo tych upałów warto je upiec :)Składniki:ciasto4 szklanki
mąki5 łyżek
cukru pudru290g
masła roślinnego/margarynyszczypta
soli1/4 szklanki
wodyszczypta proszkuszczypta
solipiana:5
białekszczypta
soliopakowanie (16g)
cukru waniliowego2 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru (2x 40g)1/3 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
olejudodatkowo:
truskawkiPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Odstawiamy.
Mąkę,
cukier puder, proszek i
sól- mieszamy. Dodajemy miękkie
masło roślinne i
wodę. Energicznie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 połówki. Jedną częścią wylepiamy dno blachy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), a drugą cześć wstawiamy do lodówki. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 min.W tym czasie ubijamy pianę.
Białka miksujemy ze szczyptą
soli. Gdy piana stanie się sztywna stopniowo wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy,budynie i na samym końcu
olej. Całość musi się idealnie połączyć.Podpieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nakładamy ubitą pianę, połówki
truskawek i na sam wierzch z drugiej części ciasta odrywamy małe kawałeczki, delikatnie rozgniatamy dłonią na oprószonym
mąką blacie i kładziemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze przez 45 minut nadal w temperaturze 180 stopni. Gotowe wystawiamy do wystygnięcia.Smacznego! :)