Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 1 szklanek
woda 1 szklanek
jajka 2 sztuk
mąka 200 gramów
masło 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
owoce 400 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Owoce oczyścić i osuszyć.
Mleko wymieszać z
wodą, dodać rozmącone
jajka,
mąkę oraz
cukier i
sól. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Stopione, ciepłe
masło połączyć z
ciastem. Na teflonowej patelni usmażyć cienkie naleśniczki. Na każdy naleśnik nałożyć
owoce i po zagięciu brzegu z dwóch stron na 3-4 cm złożyć na pół. Napełnione naleśniczki szybko obsmażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco, posypane
cukrem pudrem. Przygotowane ciepłe naleśniczki można tez podawać bez obsmażania.Uwagi:
Owoce:
maliny,
jeżyny,
truskawki,
poziomki,
jagody.Naleśniki z
owocami można tez podawać z sosem
waniliowym lub
bitą śmietana z
cukrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: renataliwData: 2009-07-15Wspaniale smakują z
bitą śmietaną, posypane podpieczonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: