ßßß Cookit - przepis na Włoskie minipączki

Włoskie minipączki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
masło 25 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mąka 85 gramów
jajka 3 sztuk
oliwa według uznania
cukier puder według uznania
woda różana według uznania
Wykonanie:
W garnku podgrzewać mleko razem z cukrem, masłem oraz solą. Do wrzącego wrzucić mąkę, zdjąć z ognia i energicznie mieszać trzepaczką, aż powstanie zwarte ciasto. Przełożyć je do dużej miski i bić tłuczkiem moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie - 10 minut. Mieszając, dodać kolejno jajka. Jeszcze raz ubić ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawić na kilka minut. Podgrzać w rondlu oliwę do głębokiego smażenia, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabierać łyżeczka porcje ciasta i smażyć na złoty kolor. Wyjmować bardzo ostrożnie, bo są bardzo delikatne. Obficie posypać cukrem pudrem i lekko skropić wodą różaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11815/Wloskie-minipaczki