ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomleko 250 mililitrówmasło 25 gramówcukier 1 łyżek stołowychsól 1 szczyptamąka 85 gramówjajka 3 sztukoliwa według uznaniacukier puder według uznaniawoda różana według uznaniaWykonanie:W garnku podgrzewać mleko razem z cukrem, masłem oraz solą. Do wrzącego wrzucić mąkę, zdjąć z ognia i energicznie mieszać trzepaczką, aż powstanie zwarte ciasto. Przełożyć je do dużej miski i bić tłuczkiem moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie - 10 minut. Mieszając, dodać kolejno jajka. Jeszcze raz ubić ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawić na kilka minut. Podgrzać w rondlu oliwę do głębokiego smażenia, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabierać łyżeczka porcje ciasta i smażyć na złoty kolor. Wyjmować bardzo ostrożnie, bo są bardzo delikatne. Obficie posypać cukrem pudrem i lekko skropić wodą różaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: