Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 250 mililitrów
masło 25 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mąka 85 gramów
jajka 3 sztuk
oliwa według uznania
cukier puder według uznania
woda różana według uznaniaWykonanie:W garnku podgrzewać
mleko razem z
cukrem,
masłem oraz
solą. Do wrzącego wrzucić
mąkę, zdjąć z ognia i energicznie mieszać trzepaczką, aż powstanie zwarte ciasto. Przełożyć je do dużej miski i bić tłuczkiem moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie - 10 minut. Mieszając, dodać kolejno
jajka. Jeszcze raz ubić ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawić na kilka minut. Podgrzać w rondlu
oliwę do głębokiego smażenia, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabierać łyżeczka porcje ciasta i smażyć na złoty kolor. Wyjmować bardzo ostrożnie, bo są bardzo delikatne. Obficie posypać
cukrem pudrem i lekko skropić
wodą różaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: