ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa

Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa

nazwa

Wykonanie

W gruncie rzeczy przepisy są dwa. Michel Roux w swojej książce „Ciasta pikantne i słone” rozróżnia ciasto kruche i ciasto na tarty dodając, że można ich używać zamiennie. Ciasto kruche jest delikatniejsze i nadaje się doskonale np. do tarty cytrynowej, natomiast ciasto na tarty poleca do quiche i gdy musimy przygotować tartę z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Z kolei w jego książce „Jajka” znalazłam kolejny przepis na ciasto kruche,tym razem na tarty typowo słodkie.
Ja dzisiaj testowałam przepis na ciasto na tarty, gdyż przygotowałam na obiad quiche z łososiem. Wyszło idealne, nie przemokło i było bardzo smaczne. Zamieszczę też przepis na quiche , gdzie na zdjęciach będzie można je zobaczyć w wersji upieczonej. Wpis dedykuję mojemu współpracownikowi, któremu nie udało się do tej pory zrobić dobrego ciasta kruchego na quiche:).
Ciasto kruche na tarty słone (ok. 450 g)
Składniki:
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Przygotowanie:
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie.
Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ja wkładam wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewam mleko, miksuję dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Ciasto kruche uniwersalne ( ok.450 g)
Składniki:
250 g mąki (miałam tortową)
125 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól,cukier i wbić jajko.
Palcami połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciast będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ciasto kruche na tarty słodkie (ok. 480 g)
Składniki:
250 g mąki
100 g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
mała szczypta soli
2 średnie jajka
Przygotowanie:
Na blacie usypujemy kopczyk z mąki,pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło,cukier puder i sól.
Te trzy składniki mieszamy palcami,dodajemy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą,zagniatamy ciasto nasadą dłoni,żeby było całkiem gładkie.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Ja wkładam wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewam wodę, miksuję dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Pieczenie wszystkich powyższych rodzajów ciast:
Należy je rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez 20 min.
Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
Share the post "Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa"
Źródło:http://karmelowy.pl/najlepsze-ciasto-kruche-na-tarty-slodkie-i-slone-michela-rouxa