ßßß

Suflet, to klasyczny francuski finał każdego posiłku. Suflety nie należą do najłatwiejszych dań, ale nie należy się ich bać i próbować. Zapewniam, że nie jest to karkołomne zadanie. Suflet podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z tradycją francuską, podczas pieczenia sufletu podajemy sery, a dopiero po nich wnosimy deser.Clafoutis, to czereśnie czarne (wiśnie) w cieście. Ciasto jest podobne do sufletu, ale trochę oscyluje w kierunku omletu biszkoptowego. "Klafutek" jest łatwy do przygotowania, udaje się zawsze i jest doskonały na ciepło i zimno. Możemy piec w małych jednorazowych kokilkach, jak i większych żaroodpornych naczyniach. Stawiamy na stół deser lekko przestudzony i nakładamy łyżką wg własnej woli.Taki suflet możemy przygotować z innymi owocami, brzoskwiniami, malinami truskawkami, jabłkami i wtedy mówimy o flaugnarde, czyli owocowej dowolności.Clafoutis½ kg wiśni świeżych lub mrożonych ,ale rozmrożonych i osączonych8 łyżki mąki8 łyżek cukru3 jajka170ml mlekamasło do wysmarowania formycukier puder do posypaniaszczypta soliŻaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć wiśnie.Utrzeć 2 jajka i 1żółtko z cukrem na puszystą masę.Wsypać mąkę, zmiksować.Stopniowo dodawać mleko ciągle miksując.Przykryć i odstawić na parę minut, a w tym czasie ubić pianę z 1 białka.Pianę delikatnie wmieszać do ciasta i przykryć wiśnie.Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200stop.C. Piec na środkowym poziomie około 40min.Wierzch musi być dobrze zarumieniony. Posypać cukrem pudrem.Klafutek możemy podać na ciepło lub na zimno, zawsze jest smaczny i właściwie nie opada..P.s.Wstępne czynności, czyli przygotowanie ciasta bez piany, możemy wykonać wcześniej, w trakcie przyjęcia, gdy goście kończą podstawowe dania, ubijamy białka, dodajemy do ciasta i pieczemy. Goście kończą obiad, a my wnosimy gorący suflet.