Wykonanie
Suflet, to klasyczny francuski finał każdego posiłku. Suflety nie należą do najłatwiejszych dań, ale nie należy się ich bać i próbować. Zapewniam, że nie jest to karkołomne zadanie. Suflet podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z tradycją francuską, podczas pieczenia sufletu podajemy
sery, a dopiero po nich wnosimy deser.Clafoutis, to
czereśnie czarne (
wiśnie) w cieście. Ciasto jest podobne do sufletu, ale trochę oscyluje w kierunku omletu
biszkoptowego. "Klafutek" jest łatwy do przygotowania, udaje się zawsze i jest doskonały na ciepło i zimno. Możemy piec w małych jednorazowych kokilkach, jak i większych żaroodpornych naczyniach. Stawiamy na stół deser lekko przestudzony i nakładamy łyżką wg własnej woli.Taki suflet możemy przygotować z innymi
owocami,
brzoskwiniami,
malinami truskawkami,
jabłkami i wtedy mówimy o flaugnarde, czyli owocowej dowolności.Clafoutis½ kg
wiśni świeżych lub mrożonych ,ale rozmrożonych i osączonych8 łyżki
mąki8 łyżek
cukru3
jajka170ml
mlekamasło do wysmarowania formy
cukier puder do posypaniaszczypta
soliŻaroodporne naczynie wysmarować
masłem i włożyć
wiśnie.Utrzeć 2
jajka i 1żółtko z
cukrem na puszystą masę.Wsypać
mąkę, zmiksować.Stopniowo dodawać
mleko ciągle miksując.Przykryć i odstawić na parę minut, a w tym czasie ubić pianę z 1
białka.Pianę delikatnie wmieszać do ciasta i przykryć
wiśnie.Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200stop.C. Piec na środkowym poziomie około 40min.Wierzch musi być dobrze zarumieniony. Posypać
cukrem pudrem.Klafutek możemy podać na ciepło lub na zimno, zawsze jest smaczny i właściwie nie opada..P.s.Wstępne czynności, czyli przygotowanie ciasta bez piany, możemy wykonać wcześniej, w trakcie przyjęcia, gdy goście kończą podstawowe dania, ubijamy
białka, dodajemy do ciasta i pieczemy. Goście kończą obiad, a my wnosimy gorący suflet.