ßßß
Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać wodę dodać, sól, masło. Masło roztopić i zagotować. Wsypać mąkę i szybkim ruchem mieszać. Cały czas musi być garnek na ogniu. Ciasto jest gotowe jak podczas mieszania ciasto odchodzi od boków garnka. Odstawić do ostudzenia.Jajka i białka lekko ubić i dodać do zimnej masy. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta. Można użyć woreczka cukierniczego i formować ptysie. Posypać ptysie gruboziarnistym cukrem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ptysie 30 – 35 minut. Ptysie muszą nabrać złotego koloru i jak dotkniecie muszą być sztywne. Za szybko wyjęte opadną.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i tak zostawić ptysie. Jak ptysie będą zimne, przeciąć je , ale nie do końca. Użyjcie bardzo ostrego noża.Śmietanę ubić, dodać cukru pudru do smaku. Ubitą śmietanę nałożyć do środka ptysiów, włożyć kilka malinek. Zamknąć. Można posypać jeszcze delikatnie cukrem pudrem.Smacznego.