Wykonanie
Lista składników3
jajka białka z dwóch
jajek 250 ml
wody 175 g
masła szczypta
soli 150 g
mąki, najlepiej W 200-220 [n] Dodatkowo
śmietana kremówka cukier puder do smaku
owoce, niekoniecznie grubo zmielony
cukier, wyraźne grudki do posypaniaSłodkości nigdy dość. Tym razem ptysie z kryształkami grubego
cukru. Ptysie można przygotować wcześniej, ale nadziewać przed podaniem.
Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać
wodę dodać,
sól,
masło.
Masło roztopić i zagotować. Wsypać
mąkę i szybkim ruchem mieszać. Cały czas musi być garnek na ogniu. Ciasto jest gotowe jak podczas mieszania ciasto odchodzi od
boków garnka. Odstawić do ostudzenia.
Jajka i
białka lekko ubić i dodać do zimnej masy. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dużej łyżki nakładać porcje ciasta. Można użyć woreczka cukierniczego i formować ptysie. Posypać ptysie gruboziarnistym
cukrem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ptysie 30 – 35 minut. Ptysie muszą nabrać złotego koloru i jak dotkniecie muszą być sztywne. Za szybko wyjęte opadną.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i tak zostawić ptysie. Jak ptysie będą zimne, przeciąć je , ale nie do końca. Użyjcie bardzo
ostrego noża.
Śmietanę ubić, dodać
cukru pudru do smaku. Ubitą
śmietanę nałożyć do środka ptysiów, włożyć kilka malinek. Zamknąć. Można posypać jeszcze delikatnie
cukrem pudrem.Smacznego.