ßßß
Wykonanie:Zaczynamy do ciasta parzonegoDo garnka wlewamy wodę, następnie wkładamy masło.Mieszamy, czekamy aż zacznie wrzeć, wsypujemy szklankę mąki.Drewnianą łyżką mieszamy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek.Studzimy.Do ostudzonego ciasta wbijamy kolejno jajka, ciągle mieszając mikserem.Gdy uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję ciasto jest gotowe.Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółka.Możemy także nabrać ciasto na łyżkę i formując kulisty kształt nakładać na papier do pieczenia.Nastawiamy piekarnik na180*C i pieczemy ciasto ptysiowe 20 -25 minut.Krem bezowy:Gotujemy wodę z cukrem.Syrop cukrowy jest gotowy gdy po wyciągnięciu z syropu drucika z oczkiem dmuchając w nie pojawi się bańka. (Ja wzięłam"oczko" z baniek mydlanych córki, wyparzone, kierowałam się tym malutkim nie tym wielkim sprawdzając "bańkę")Gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych białek.Białka są odpowiednio ubite gdy masa jest lśniąca i sztywna.Ostudzone ciasto ptysiowe przecinamy na około 3/4 ich wysokości napełniamy spód szprycą lub łyżką kremem bezowym, zamykamy czapeczkę.Obsypujemy cukrem pudrem.Podajemy.