Wykonanie
Uwielbiam ptysie z kremem
bezowym, takim samy które mają popularne
miśki;) Ciasto parzone jest proste w wykonaniu, krem także. Możemy zrobić ptysie,ale również eklerki, nadając ciastu odpowiedni kształt. Pyszne,szybko znikają;)
Składniki:Ciasto parzone:200ml
wody220 gram
mąki130g
masła4
jajkabiałka z 5 jaj220g
cukru150ml
wodydrucik z małym oczkiemDo obsypania:
cukier puderWykonanie:Zaczynamy do ciasta parzonegoDo garnka wlewamy
wodę, następnie wkładamy
masło.Mieszamy, czekamy aż zacznie wrzeć, wsypujemy szklankę
mąki.Drewnianą łyżką mieszamy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek.Studzimy.Do ostudzonego ciasta wbijamy kolejno
jajka, ciągle mieszając mikserem.Gdy uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję ciasto jest gotowe.Przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc kółka.Możemy także nabrać ciasto na łyżkę i formując kulisty kształt nakładać na papier do pieczenia.Nastawiamy piekarnik na180*C i pieczemy ciasto ptysiowe 20 -25 minut.Krem
bezowy:Gotujemy
wodę z
cukrem.
Syrop cukrowy jest gotowy gdy po wyciągnięciu z
syropu drucika z oczkiem dmuchając w nie pojawi się bańka. (Ja wzięłam"oczko" z baniek mydlanych córki, wyparzone, kierowałam się tym malutkim nie tym wielkim sprawdzając "bańkę")Gorący
syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubijanych
białek.
Białka są odpowiednio ubite gdy masa jest lśniąca i sztywna.Ostudzone ciasto ptysiowe przecinamy na około 3/4 ich wysokości napełniamy spód szprycą lub łyżką kremem
bezowym, zamykamy czapeczkę.Obsypujemy
cukrem pudrem.Podajemy.