Wykonanie
Ten tort miał być prezentem dla mojej małej siostrzenicy i od początku wiedziałam, jak będzie wyglądał.Dłużej zaś myślałam nad jego wnętrzem.
Doszłam do wniosku, że trzeba trochę zrównoważyćbardzo słodką dekorację, więc środek powinien być lekki i nie za słodki.Stanęło na
czekoladowym biszkopcie, śmietanowej
masie, brzoskwiniach i borówkach.Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i nikomu nie powinien przysporzyć kłopotu,natomiast sporo zabawy zajmuje sama dekoracja -krojenie kruchych rurek i precyzyjne układanie kolorowych draży.Efekt końcowy rekompensuje jednak włożony wysiłek,a zachwyt i radość dzieciaków - bezcenna :)
Składniki:
biszkopt (tortownica o śr. 23- 24 cm)5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki
kakao50 g startej
gorzkiej czekoladykrem750 g
serka mascarpone400 ml
śmietanki 30%5 łyżek
cukru pudruponcz1 szklanka słodzonej przestudzonej
herbaty earl grey z dodatkiem plastra
cytryny (użyłam
herbaty firmy Biofix)ponadto4 połówki
brzoskwiń z puszki250 g
borówki4 łyżki
konfitury jagodowej4 łyżki
konfitury brzoskwiniowejW sezonie można użyć świeżych
brzoskwiń i
jagód.do dekoracji3 opakowania rurek
waflowych (po 280g)- radzę kupić 4 opakowania, bo rurki bywają pokruszone1 duże opakowanie m&m'sów lub lentilek1 pralinka orzechowapo 1/2 opakowania 4 różnych draży
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując kolejno dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę i
kakao przesiać przez sito i wraz ze startą
czekoladą dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.Krem:
Mascarpone i kremówkę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w dużym, głębokim naczyniu. Dodać
cukier puder i wszystko razem ubijać mikserem do uzyskania gęstego kremu.Poncz:Zaparzyć szklankę dosyć mocnej
herbaty earl gray, posłodzić i dodać plasterek
cytryny ze skórką, a po 3 minutach go usunąć. Poncz wystudzić.Do zrobienia ponczu wykorzystałam
herbatę earl gray
marki Biofix . Wśród bogatej propozycji firmy znajdziecie mnóstwo kompozycji
smakowych,
herbat owocowych, czerwonych,
ziołowych, białych, czarnych i zielonych, oraz ofertę specjalną -
herbatki ekologiczne. Większość z nich wypróbowałam i serdecznie polecam.
Składanie toru :Przestudzony
biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować
konfiturą brzoskwiniową. Połówki
brzoskwiń odsączyć z
syropu, pokroić w kostkę i umieścić na
konfiturze. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część kremu wyłożyć na
brzoskwinie i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go ponczem, posmarować
konfiturą jagodową, rozłożyć umyte, osuszone
borówki i przykryć drugą częścią kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go i posmarować trzecią częścią kremu. Boki
tortu obłożyć reszta kremu. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny.Tort umieścić na paterze nieco większej niż jego objętość. Rurkę
waflową dociąć na wysokość
tortu, tak by 1 cm wystawała nad jego powierzchnię. Pozostałe rurki dociąć do tej samej wysokości. Ustawiać jedna obok drugiej wokół
tortu lekko je dociskając. Tak przygotowany tort ścisnąć dookoła obrzeżem większej tortownicy, lub jeśli nie posiadacie, folią aluminiową i wstawić do lodówki. Pozostałą dekorację proponuję zrobić krótko przed podaniem, gdyż kolorowe m&m'sy łatwo puszczają kolor.Na środku
tortu umieścić połówkę pralinki orzechowej. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części. W każdą część wsypać swoje ulubione drażetki.Smacznego :)Jeśli tort miałby być przewożony lub przechowywany dłużej masę można usztywnić
żelatyną.