Wykonanie
NA KREM :400 gram
serka mascarpone250 ml kremówki6 łyżek
cukru pudrupół
cytrynyDODATKOWO :
borówkitruskawkiNA
BISZKOPT :najprostsza zasada - 1:1:1 dla wszystkich składników6 jaj6 łyżek
cukru6 łyżek
mąki tortowej
aromat waniliowy1 łyżeczka gorzkiego
kakaooddzielamy
zółtka od
białek .. ubijamy na sztywna pianę ... dodajemy
cukier i ubijamy dalej
gdy
cukier całkowicie sie rozpuści podczas ubijania dodajemy
żółtkaubiamy jeszcze przez około 3 minuty ... dodajemy przesiana
makę i mieszamy już łyżką ręcznie .. by piana z
białek nie opadła ...oraz dodajemy aromat .
ciasto dzielimy na dwie części .. do jednej dodajemy
kakao ...ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paski : raz białe raz
kakaowe i robimy kolorowy mix :)
pieczemy okolo 15 minut w temperaturze 160 stopniPo 15 minutach wyciagmy ciasto z piekarnika i kładziemy na ścierkę lekko wilgotną i posypaną
cukrem , zwijamy jeszcze gorące ciasto w rulon i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut ... aż wystygnie
W
między czasie przygotowujemy krem ...Ubijamy
śmietanę na sztywno ... w innej misce ubijamy
serek mascarpone wraz z
cukrem i
cytryną .. dodajemy do
smietany i delikatnie mieszamy.Ciasto rozwijamy ze ścierki .. smarujemy kremem .. troszkę kremu zostawiamy do dekoracji rolady ...Nie martwcie się jeżeli
biszkopt popękał podczas skręcania albo podczas smarowania ... wszystko sie sklei od kremu ;)