ßßß
NA KREM :400 gram serka mascarpone250 ml kremówki6 łyżek cukru pudrupół cytrynyDODATKOWO :borówkitruskawkiNA BISZKOPT :najprostsza zasada - 1:1:1 dla wszystkich składników6 jaj6 łyżek cukru6 łyżek mąki tortowejaromat waniliowy1 łyżeczka gorzkiego kakaooddzielamy zółtka od białek .. ubijamy na sztywna pianę ... dodajemy cukier i ubijamy dalej
gdy cukier całkowicie sie rozpuści podczas ubijania dodajemy żółtka
ubiamy jeszcze przez około 3 minuty ... dodajemy przesiana makę i mieszamy już łyżką ręcznie .. by piana z białek nie opadła ...oraz dodajemy aromat .
ciasto dzielimy na dwie części .. do jednej dodajemy kakao ...ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paski : raz białe raz kakaowe i robimy kolorowy mix :)
pieczemy okolo 15 minut w temperaturze 160 stopniPo 15 minutach wyciagmy ciasto z piekarnika i kładziemy na ścierkę lekko wilgotną i posypaną cukrem , zwijamy jeszcze gorące ciasto w rulon i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut ... aż wystygnie
W między czasie przygotowujemy krem ...Ubijamy śmietanę na sztywno ... w innej misce ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem i cytryną .. dodajemy do smietany i delikatnie mieszamy.Ciasto rozwijamy ze ścierki .. smarujemy kremem .. troszkę kremu zostawiamy do dekoracji rolady ...Nie martwcie się jeżeli biszkopt popękał podczas skręcania albo podczas smarowania ... wszystko sie sklei od kremu ;)