Wykonanie

Przyszła
pora, żeby opublikować zwycięski przepis, który został nagrodzony książką Małgorzaty Kalicińskiej w moim konkursie - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/konkurs-co-w-sercu-to-na-jezyku.html .Najpiękniejsze danie nadesłała Ola z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/, ale nie danie było najważniejsze tylko okazja - rocznica związku i radość z kolejnej, drugiej ciąży.Oli życzę wspaniałego czasu i szczęścia, a p oniżej podaję otrzymany przepis:NA KREM : 400 gram
serka mascarpone 250 ml kremówki 6 łyżek
cukru pudru pół
cytryny DODATKOWO :
borówki truskawki NA
BISZKOPT : najprostsza zasada - 1:1:1 dla wszystkich składników 6 jaj 6 łyżek
cukru 6 łyżek
mąki tortowej
aromat waniliowy1 łyżeczka gorzkiego
kakaooddzielamy
zółtka od
białek .. ubijamy na sztywna pianę ... dodajemy
cukier i ubijamy dalej gdy
cukier całkowicie sie rozpuści podczas ubijania dodajemy
żółtka ubiamy jeszcze przez około 3 minuty ... dodajemy przesiana
makę i mieszamy już łyżką ręcznie .. by piana z
białek nie opadła ...oraz dodajemy aromat. ciasto dzielimy na dwie części .. do jednej dodajemy
kakao ... ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paski : raz białe raz
kakaowe i robimy kolorowy mix :)pieczemy okolo 15 minut w temperaturze 160 stopni Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i kładziemy na ścierkę lekko wilgotną i posypaną
cukrem , zwijamy jeszcze gorące ciasto w rulon i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut ... aż wystygnie W
między czasie przygotowujemy krem ... Ubijamy
śmietanę na sztywno ... w innej misce ubijamy
serek mascarpone wraz z
cukrem i
cytryną .. dodajemy do
smietany i delikatnie mieszamy. Ciasto rozwijamy ze ścierki .. smarujemy kremem .. troszkę kremu zostawiamy do dekoracji rolady ... Nie martwcie się jeżeli
biszkopt popękał podczas skręcania albo podczas smarowania ... wszystko sie sklei od kremu ;)przygotowujemy
owoce ... układamy na krem według uznania ... zwijamy rolade oraz zawijamy ja znow w scierkę i wkładamy do zamrażalki na około 20 minut .. wyciągamy i odkrawamy brzydkie boki dekorujemy kremem ... dekorujemy
owocami ... posypujemy
kakao pomieszanym z
cukrem pudrem ... wkładamy do lodówki na 2 godziny .... po upływie tego długiego czasu ... wcinamy !! :)Smacznego :)