ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikom
składników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam.
Samego szpinaku na pewno by nie tknęli,
a w tej zapiekance bardzo im smakował :)
Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami,
natomiast zamiast makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki.
Całość zapiekłam pod beszamelem,
ale w szybszej wersji wystarczy sam ser.
Składniki:
naleśniki (10-12 sztuk)
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej)
1 łyżeczka soli
farsz
400 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
1 pieczone udko (można pominąć)
5 suszonych pomidorów
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, biały pieprz do smaku
sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku
3 łyżki żółtego sera
do posypania wierzchu:
1 łyża tartego parmezanu
1 łyżka świeżego oregano
Sposób wykonania:
Naleśniki
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).
Farsz
Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone pomidory i mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz pieprzem i solą.
Sos
Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190C
Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/02/Zapiekanka-nalesnikowa-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html