Wykonanie
Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikomskładników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam.Samego
szpinaku na pewno by nie tknęli,a w tej zapiekance bardzo im smakował :)
Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym
kurczakiem i
suszonymi pomidorami,natomiast zamiast
makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki.Całość zapiekłam pod beszamelem,ale w szybszej wersji wystarczy sam
ser.

Składniki:naleśniki (10-12 sztuk)1,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
wody2
jajka2 łyżki
oleju2 szklanki
mąki ( dałam 2 łyżki więcej)1 łyżeczka
solifarsz400 g
mrożonego szpinaku200 g
sera feta1 pieczone udko (można pominąć)5
suszonych pomidorów2 duże ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól,
biały pieprz do smakusos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym
serem)1 łyżka
masła1 łyżka
mąki250 ml
mleka1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól do smaku3 łyżki
żółtego serado posypania wierzchu:1 łyża tartego
parmezanu1 łyżka świeżego
oregano

Sposób wykonania:NaleśnikiWszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w
oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).Farsz
Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru
wody. Na patelni rozgrzać
masło. Dodać drobno pokrojony
czosnek i krótko przesmażyć. Dodać
szpinak i dusić razem ok 3-4 minut.
Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do
szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone
pomidory i
mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz
pieprzem i
solą.Sos
Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać
mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać
mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać
ser. Wymieszać, doprawić
solą i
gałką muszkatołową.Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190CPrzed podaniem posypać startym
parmezanem i świeżymi
ziołami.Smacznego :)