ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffinki

Wytrawne muffinki

nazwa

Wykonanie

Wytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość.
Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”.
Polecam bardzo)
Składniki na 20 sztuk:
· 360 g mąki pszennej
· 120 g semoliny
· 12 g świeżych drożdży
· 150 ml ciepłego mleka
· 140 ml wody
· 60 g miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie
· 1/2 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek)
· 2 jajka
· 100 g kiełbasy
· 100 g startego żółtego sera
· ¾ szklanki oliwek
· 2 łyżki sezamu
Wykonanie:
Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser.
Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.
Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.
Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 25/30 minut w ok. 190 st.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/01/wytrawne-muffinki.html