ßßß
Wytrawne drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość.Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”.Polecam bardzo)
Składniki na 20 sztuk:· 360 g mąki pszennej· 120 g semoliny· 12 g świeżych drożdży· 150 ml ciepłego mleka· 140 ml wody· 60 g miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie· 1/2 łyżeczki cukru· 1 łyżeczka soli· 1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek)· 2 jajka· 100 g kiełbasy· 100 g startego żółtego sera· ¾ szklanki oliwek· 2 łyżki sezamuWykonanie:Kroimy kiełbasę i oliwki, trzemy ser.Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 25/30 minut w ok. 190 st.