Wykonanie

Wytrawne
drożdżowe muffinki to pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu
oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość.Jako dodatek wykorzystałam
żółty ser,
oliwki i
suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki:
paprykę, zeszklony
boczek, czy
cebulkę,
szynkę,
grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente )
ziemniaka, czy
pora. Pomysł z książki “365
chlebowych przepisów”.Polecam bardzo)

Składniki na 20 sztuk:· 360 g
mąki pszennej· 120 g semoliny· 12 g świeżych
drożdży· 150 ml ciepłego
mleka· 140 ml
wody· 60 g miekkiej margaryny/masła+ 2 łyżki na smarowanie· 1/2 łyżeczki
cukru· 1 łyżeczka
soli· 1 łyżka
oliwy( u mnie cytrynowa
oliwa z oliwek)· 2
jajka· 100 g
kiełbasy· 100 g startego
żółtego sera· ¾ szklanki
oliwek· 2 łyżki
sezamuWykonanie:Kroimy
kiełbasę i
oliwki, trzemy
ser.Do
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
mąki i
cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną
margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je
ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy
sezamem.


Pieczemy ok. 25/30 minut w ok. 190 st.