Wykonanie
Po przepis na to ciasto sięgam wówczas gdy spodziewam się gości , którzy lubią coś niezwykłego, smacznego a zarazem coś mocniejszego.., ale nie z flaszki tylko z blaszki ;) . Ciasto ma dość wykwintny smak. Polecam je z wiadomych względów pełnoletnim amatorom słodkości dla których dbałość o "własne gabaryty" to sprawa podrzędna.
Składniki
biszkoptu *:6
jajek¾ szklanki
cukru1
cukier waniliowy (16g)12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie.Składniki kremu :6
żółtek1½ szkl.
cukru2 kostki
masła (400 g)½ l
mleka + ½ szkl. do wykonania zaprawy budyniowej2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanejsok z 2
cytryn (ok.150 ml)100 g
spirytusu1 puszka
ananasów ( 565 g )2 -3 łyżki
kakao100 g
rodzynek70 g
orzechów włoskich lub laskowych½ tabliczki
czekolady (5o g)Składniki polewy :4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao4 łyżki
wody5 dag
margaryny½ tabliczki
czekolady gorzkiejponadto :gotowe ozdoby do
tortupłatki migdałoweWykonanie ciasta :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier i
cukier waniliowy, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka stale ubijając.Obie
mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej tortownicy o średnicy 29 cm z natłuszczonym dnem i obsypanym
bułką tartą. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.Wykonanie kremu :
Mleko gotujemy z
cukrem.
Żółtka miksujemy z zimnym
mlekiem, dodajemy
mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na gotujące się
mleko wlewamy zaprawę budyniową i stale mieszamy, szczególnie zwracając uwagę, aby gęstniejący
budyń nie przywarł do dna.Gdy zatraci już smak surowizny, odstawiamy do wystudzenia pod przykryciem, aby nie dopuścić do powstania powierzchownej skórki.W tym czasie miksujemy do białości
masło.Wystudzony
budyń dodajemy porcjami do
masła i miksujemy.Dodajemy stopniowo
sok z cytryny, a następnie
spirytus i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Wykonanie
tortu :Cienką warstwę kremu dajemy na
biszkopt. Na nim rozprowadzamy pokrajane w drobną kostkę
ananasy i przykrywamy cienką warstwą kremu ( zużywamy ok. połowy porcji kremu). Tort wstawiamy do lodówki celem zakrzepnięcia kremu. Do pozostałej części kremu dodajemy porcjami
kakao i miksujemy. Następnie dodajemy opłukane wrzątkiem
rodzynki, rozdrobnione
orzechy,
czekoladę i całość mieszamy.Wykładamy na jasną część kremu i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wykonujemy polewę.Wykonanie polewy :Do rondelka wsypujemy
cukier puder,
kakao i mieszamy. Wlewamy
wodę i mieszamy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy prawie do gotowania, ale nie gotujemy.Dodajemy
margarynę, rozdrobnioną
czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy je stale mieszając. Zestawiamy z ognia i mieszamy do chwili aż zagęstnieje.Ozdabianie :Boki
tortu zdobimy
płatkami migdałów. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ochłodzony tort wykonując esy-floresy. Zdobimy gotowymi elementami tort wg. własnego pomysłu.