Wykonanie

Czasem kolacja może wyglądać nieco inaczej niż zwykle... Moja propozycja to warstwowa
sałatka. Dodatkiem do niej może być
pieczywo,
ser,
szynka.... Idealna do tego będzie szklana salaterka, wtedy prezentuje się najlepiej. Polecam Wam naczynie
marki Glasmark z kolekcji drewnianej.http://www.kupszklo.pl/ category/kolekcja-drewnianaSalaterka ta posiada również drewnianą przykrywkę, którą osłoniłam
sałatkę w lodówce by smaki dokładnie się przegryzły, a następnie podczas kolacji wykorzystałam deskę z kompletu na dodatki.SKŁADNIKI:
kapusta peki ńska
oliwki zielonepierś z kurczaka - w
przyprawie do
kurczaka K amis
pomidory : żółte, czerwone
dymka (
cebulki i
szczypiorek)marynowane
kaparygrzanki
czosnkoweSOS:
jogurt nat uralny 200ml3 łyżki
majonezusok z ćwiartki
cytrynysól, piep rz,
słodka papryka,
lubczy k100g
sera żółtego startego2 ły żeczki
musztar dy


Układamy w salaterce warstwami:1. szatkujemy ka pustę.

2. dodajemy
oliwki
3.następnie
pierś z kurczaka - kroimy ją na małe cienkie kawałki. Marynujemy w
przyprawie do
kurczaka, po czym delikatnie podsmażamy na łyżce
oliwy.

4. czwartą warstwą są
pomidory- kroimy je w plasterki i układamy

5.
cebulka pokrojona w plasterki

6. posypać
szczypiorkiem z
dymki
7. Na warstwy sałatki wylewamy uprzednio przygotowany sos. Łączymy wszystkie składniki - do smaku:
jogurt naturalny,
majonez,
musztardę,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
lubczyk. Do gotowego sosu dodajemy starty
żółty ser i mieszamy.

8.Na wierzchu sałatki sypię grzanki
czosnkowe i marynowane
kapary.

Tak przygotowaną
sałatkę odstawiam przed podaniem na minimum 30 minut do lodówki.Smacznego!