Wykonanie
Sezon na
szparagi,
truskawki i
rabarbar ruszył pełna parą. Oglądając liczne kulinarne blogi samej zachciało mi się upiec coś na kwaśną nutkę i tak powstało ciasto o nazwie "Pleśniak z
rabarbarem".Jest to mój "pierwszy raz" ze Skubańcem ( i z taka nazwą też się spotkałam) i muszę przyznać, że na pewno nie ostatni.Ciasto robi się szybko, idealnie pasuje do niego
rabarbar - choć na wielu blogach polecają z
owocem porzeczki (takie też na pewno wypróbuje).Mój główny degustator (kochany małżonek) stwierdził że: jest lekkie i przyjemne, takie prawdziwe domowe ciasto, nie za słodkie, nie za kwaśne. Usłyszeć z jego ust pochlebny komentarz na temat ciasta innego niż
bezowe musi świadczyć, że Pleśniak to naprawdę smaczne i apetyczne
owocowe ciasto.Zachęcam do spróbowania:)


Przepis inspirowany blogami: Moje Wypieki i Na miotleprzepis na ciasto na formę 31x26cmSkładniki na ciasto:500 g
mąki1 paczka
cukru waniliowego4
żółtka1 kostka
margaryny2 łyżki
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao4
białka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
octu winnego1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanejponad to:słoik
dżemu u mnie
wiśniowy - ppolecam także powidła lub
dżem z czarnej porzeczki5 gałązek
rabarbaru - ok 1,5 szklanki
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy,
żółtka,
margarynę i
śmietanę zagniatamy na ciasto. Dzielimy je na 3 części - ja podzieliłam na dwie większe i jedną mniejszą. Do jednej większej dodajemy 3 łyżki
kakao - zagniatamy. Tak podzielone ciasto włożyć do foliowych woreczków i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. JA zarobiłam ciasto rano, a wieczorem piekłam.Kiedy ciasto leżakuje w chłodzie zabrałam się za przygotowanie
rabarbaru. Łodygi pokroiłam na kawałki ok 1cm posypałam
cukrem i zostawiłam w misce również do wieczora.Przed pieczeniem warto wsadzić ciasto do zamrażalnika na ok 15-20 min lepiej się je trze:)Nastawiłam piekarnik na grzałkę góra i dół na temp 180CForemkę wyłożyłam papierem do pieczenia i starłam na nią pierwszą - większą połowę jasnego ciasta (tarka o grubych oczkach) - na to wyłożyłam
dżem wiśniowy i posypałam odciśniętym
rabarbarem. Kolejnym etapem było potarcie ciemnego ciasta z
kakaem i przygotowanie
bezy.
Beza:
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo drobny
cukier,
skrobie kukurydzianą i
ocet.Tak przygotowaną
bezę wyłożyć równo na ciasto, zetrzeć na nią pozostałą najmniejszą część jasnego ciasta i wstawić do piekarnika na ok 40-50 min.Studzić na kratce, ja dodatkowo oprószyłam ciasto
cukrem pudremSmacznego:)