Wykonanie
A więc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik
dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Tak więc i oto przepis, koniec paplania.
Składniki:3 szkl.
mąkicała
margaryny4
żółtka2 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta
soliPonadto:łyżeczka
kakao1/3 szkl.
cukru4
białka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejdżem najlepiej
wiśniowy lub
jagodowyWykonanie:Wykonanie:
Margarynę posiekać z
mąką dodać resztę sypkich składników i
jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części:- pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej
masłem i oproszonej
bułką tartą),- do drugiej dodać
kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki- trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki na chwilkę.
Białka ubić na sztywno , dodać
cukier i dalej delikatnie ubijać, aż
cukier się rozpuści.Na koniec dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej również wmieszać delikatnie.Ciasto w blaszce posmarować
dżemem, na to zetrzeć ciasto
kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać. Wierzch posypać startym
ciastem jasnym.Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C.Ostudzić i wyjąć z foremki.Smacznego :)