ßßß
Składniki:3 szkl. mąkicała margaryny4 żółtka2 łyżki cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta soliPonadto:łyżeczka kakao1/3 szkl. cukru4 białka1 łyżeczka mąki ziemniaczanejdżem najlepiej wiśniowy lub jagodowyWykonanie:Wykonanie:Margarynę posiekać z mąką dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części:- pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą),- do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki- trzecią częścią również zagnieść w kulkę i również wrzucić do zamrażalki na chwilkę.Białka ubić na sztywno , dodać cukier i dalej delikatnie ubijać, aż cukier się rozpuści.Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej również wmieszać delikatnie.Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem jasnym.Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C.Ostudzić i wyjąć z foremki.Smacznego :)