ßßß Cookit - przepis na Targaniec

Targaniec

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla miłośników starodawnego smażonego powidła lub w wersji unowocześnionej dla miłośników powidła śliwkowego.
Stary przepis, ale każdy kto piecze, wie, że najlepsze są stare, stare przepisy ;)
Ciasto pyszne i kruchutkie... palce lizać;)
Targaniec
Składniki:
1 1/2 margaryny
7 żółtek
4 łyżeczki cukru kryształu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 kg mąki
dodatkowo 2 łyżki kakao
7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
powidło śliwkowe
orzechy
wiśnie
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :)
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód blachy), a dwie części ciasta łączymy z kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto. Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem.
Na powidło ścieramy na tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie.
Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta.
Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut.
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/02/targaniec.html