Wykonanie
Ciasto dla miłośników starodawnego smażonego powidła lub w wersji unowocześnionej dla miłośników
powidła śliwkowego.Stary przepis, ale każdy kto piecze, wie, że najlepsze są stare, stare przepisy ;)Ciasto pyszne i kruchutkie... palce lizać;)Targaniec
Składniki:1 1/2
margaryny7
żółtek4 łyżeczki
cukru kryształu1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 kg
mąkidodatkowo 2 łyżki
kakao7
białek1 szklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejpowidło śliwkoweorzechywiśniePrzygotowanie:Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem
kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by
mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :)Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód blachy), a dwie części ciasta łączymy z
kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem.Na powidło ścieramy na tarce połowę
kakaowego ciasta i układamy
wiśnie.Z 7
białek i szklanki
cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki
mąki ziemniaczanej.Pianę wylewamy na
wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych
orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta.Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut.