ßßß
Składniki:Ciasto:0,5 kg mąki20 dag cukru pudru1 kostka margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 opakowanie cukru waniliowego4 żółtkaRabarbarowe nadzienie:0,5 kg pokrojonego rabarbaru3 łyżki cukru2 łyżki mioduPiana:4 białkaodrobina soli3 łyżki cukruDodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (w oryginale morelowego)Sposób przygotowania:1.Najpierw przygotowujemy rabarbarowe nadzienie: pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem i miodem, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy rabarbar z nadmiaru soku.2. Z podanych składników zagniatamy ciasto (oprócz kakao) i dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.3. Ubijamy pianę z podanych składników.4. Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę, równomiernie rozkładamy najpierw dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), a potem farsz rabarbarowy. Następnie wykładamy ubitą pianę z cukrem. Na pianę ścieramy najpierw ciasto kakaowe, a następnie jasne.5. Całość pieczemy w 180°C ok. 35-40 minut (do ładnego zrumienienia się wierzchu).SMACZNEGO :)Źródło: Moje ciacho