ßßß
SKŁADNIKI (na około 150 sztuk, niedużych ciastek):Ciasto:30 dkg mąki1 margaryna - zimnacukier waniliowy3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaBeza:3 białkaszczypta soli30 dkg cukru pudrucukier waniliowyWYKONANIE:Mąkę i proszek do pieczenia przesiekać z margaryną, dodać żółtka i cukier. Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Wyrobione ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, ja robiłam to etapami, odrywając po kawałku ciasta, i wykrawać z niego foremką ulubione kształty. Ciastka mogą być również okrągłe. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już podbite, dodajemy do nich stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, ubijając pianę na sztywno. Ubitą pianę przekładamy małymi porcjami na każde z ciasteczek, najlepiej robić to niewielkim nożykiem, lekko ją rozsmarowując. Ciastka pieczemy w 180 °C przez 20 minut. Ostudzone przekładamy do dużego pudełka lub pojemnika. Czekamy z konsumpcją do świąt:) Ciastka bardzo dobrze się przechowują.


Śnieżki i śnieżynka:)Smacznego!