Wykonanie
Zaczęliście już akcję pieczenia
ciastek na święta? Bo ja tak, wczoraj:) Upiekłam trzy rodzaje, a wszystkie z przepisów z babcinego zeszytu, dla mnie takie są najlepsze. Dziś prezentuję jeden z moich wczorajszych wypieków -
ciasteczka Śnieżki. W trakcie poszukiwań foremek przypomniałam sobie, że mam taką o kształcie śnieżynki, to było dopiero odkrycie! Z podanej ilości składników upiekłam 3 duże blachy
ciastek, czyli około 150 sztuk:) Z ubitej piany, która mi została, upiekłam małe
bezy. A jakie są Wasze ulubione, sprawdzone, tradycyjne przepisy na bożonarodzeniowe ciastka? Podzielcie się pomysłami, czekam na komentarze.
SKŁADNIKI (na około 150 sztuk, niedużych
ciastek):Ciasto:30 dkg
mąki1
margaryna - zimna
cukier waniliowy3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBeza:3
białkaszczypta
soli30 dkg
cukru pudrucukier waniliowyWYKONANIE:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiekać z
margaryną, dodać
żółtka i
cukier. Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Wyrobione ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, ja robiłam to etapami, odrywając po kawałku ciasta, i wykrawać z niego foremką ulubione kształty.
Ciastka mogą być również okrągłe.
Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Beza:
białka ubijamy ze szczyptą
soli. Gdy będą już podbite, dodajemy do nich stopniowo
cukier puder i
cukier waniliowy, ubijając pianę na sztywno. Ubitą pianę przekładamy małymi porcjami na każde z
ciasteczek, najlepiej robić to niewielkim nożykiem, lekko ją rozsmarowując.
Ciastka pieczemy w 180 °C przez 20 minut. Ostudzone przekładamy do dużego pudełka lub pojemnika. Czekamy z konsumpcją do świąt:)
Ciastka bardzo dobrze się przechowują.
Śnieżki i śnieżynka:)Smacznego!