Wykonanie
Czas rozpocząć
rabarbarowy sezon. Na pierwszy rzut idzie największy hit ubiegłego sezonu lekko przeze mnie przerobiony. Zrobiłam
kakaową wersję ciasta i zamiast
malin dałam
rabarbar. Pianka budyniowa pozostała bez zmian.

Źródło + ŹródłoSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakao250 g zimnej
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek3 łyżki
cukru pudruMargarynę pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię i schować do lodówki. Przygotować blachę o wymiarach 33/20 cm. Wyłożyć blachę większą częścią ciasta, można zetrzeć na tarce. Podpiec ok. 15 min. w piekarniku i odstawić do wystygnięcia.Pianka budyniowa:5
białek1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
oleju słonecznikowego30-40 dag
rabarbarucukier puderKiedy podpieczony spód jest już zimny, ubić
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce dodawać
cukier i
cukier waniliowy. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, miksując przez cały czas. Strużką wlać
olej miksując powoli, do połączenia składników. Ubitą pianę przełożyć na podpieczony spód. Na pianie ułożyć pokrojony w kostkę
rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Wystudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)