ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Czas rozpocząć rabarbarowy sezon. Na pierwszy rzut idzie największy hit ubiegłego sezonu lekko przeze mnie przerobiony. Zrobiłam kakaową wersję ciasta i zamiast malin dałam rabarbar. Pianka budyniowa pozostała bez zmian.
Źródło + Źródło
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
250 g zimnej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Margarynę pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na dwie nierówne części, zawinąć w folię i schować do lodówki. Przygotować blachę o wymiarach 33/20 cm. Wyłożyć blachę większą częścią ciasta, można zetrzeć na tarce. Podpiec ok. 15 min. w piekarniku i odstawić do wystygnięcia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
30-40 dag rabarbaru
cukier puder
Kiedy podpieczony spód jest już zimny, ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, miksując przez cały czas. Strużką wlać olej miksując powoli, do połączenia składników. Ubitą pianę przełożyć na podpieczony spód. Na pianie ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/05/Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-budyniowa-pianka.html