Wykonanie
Pora na kolejne sezonowe
owoce. Tak, pojawiły się już
porzeczki. Szczerze mówiąc, nie są to moje ulubione
owoce, ale wypieki z ich dodatkiem smakują całkiem dobrze. Na potwierdzenie mam dla Was
porzeczkowe ciasto autorstwa mojej mamy :)
Ciastko porzeczkoweprzepis na blachę o wymiarach 33cm x 22cm

CIASTO2,5 szklanki
mąki pszennej250g zimnej
margaryny5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru pudruMąkę przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia,
cukier oraz pokrojoną w kostkę
margarynę i
żółtka. Zagnieć energicznie kruche ciasto. Następnie podziel je na dwie części (2/5 i 3/5). Obie części włóż do zamrażalnika na ok. 1h. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na tarce o dużych oczkach, większą część ciasta, lekko dociśnij dłonią i wyrównaj. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.PIANA5
białek1 szklanka
cukru pudrucukier waniliowy2 budynie
waniliowe (80g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoBiałka ubij na sztywną pianę. Ubijając dodawaj powoli
cukier waniliowy zmieszany z
cukrem pudrem. Następnie dodaj proszek budyniowy, cały czas miksuj. Na koniec wlej
olej i miksuj dalej do połączenia się składników.
OWOCE:ok. 3szklanek czerwonych
porzeczekNa przestudzony spód ciasta wyłóż ubitą pianę. Wyrównaj wierzch i ułóż gęsto
porzeczki. Na to zetrzyj pozostałą częścią ciasta. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach.Podawaj po wystygnięciu.


