ßßß Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Pora na kolejne sezonowe owoce. Tak, pojawiły się już porzeczki. Szczerze mówiąc, nie są to moje ulubione owoce, ale wypieki z ich dodatkiem smakują całkiem dobrze. Na potwierdzenie mam dla Was porzeczkowe ciasto autorstwa mojej mamy :)
Ciastko porzeczkowe
przepis na blachę o wymiarach 33cm x 22cm
CIASTO
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnej margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojoną w kostkę margarynę i żółtka. Zagnieć energicznie kruche ciasto. Następnie podziel je na dwie części (2/5 i 3/5). Obie części włóż do zamrażalnika na ok. 1h. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na tarce o dużych oczkach, większą część ciasta, lekko dociśnij dłonią i wyrównaj. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
PIANA
5 białek
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe (80g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając dodawaj powoli cukier waniliowy zmieszany z cukrem pudrem. Następnie dodaj proszek budyniowy, cały czas miksuj. Na koniec wlej olej i miksuj dalej do połączenia się składników.
OWOCE:
ok. 3szklanek czerwonych porzeczek
Na przestudzony spód ciasta wyłóż ubitą pianę. Wyrównaj wierzch i ułóż gęsto porzeczki. Na to zetrzyj pozostałą częścią ciasta. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach.
Podawaj po wystygnięciu.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/06/ciasto-porzeczkowe.html