Wykonanie
Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy???Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych.Składniki:ciasto1\2 kg
mąki250 g
margaryny5
żółtek5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaobeza5
białek3\4 szkl.
cukruszczypta
soliWszystkie składniki ubićdodatkowo1 kg
jabłek startych na tarce
cynamonWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz
kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać
kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać
jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z
białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.