Wykonanie
Już kilka
razy widziałam ciasta z serduszkowym wzorem i marzyło mi się bardzo upieczenie takiego. Jak sobie zamarzyłam, tak zrobiłam. Wyszło podwójnie słodko.Jabłecznik “od serca”SkładnikiCiasto1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
jogurtu naturalnego1/2 kostki
margaryny (125 g)1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
mąki krupczatki2
żółtka1 łyżka gorzkiego
kakaoBeza2
białka40g
cukru pudruszczypta
soliDodatkowo2 kwaśne
jabłkacynamonSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.Krok 2Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią foremkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną odrobiną krupczatki.Zapiekać 15 min w temp. 190 st. C.Krok 3Drugą część ciasta podzielić znów na pół i w jedną część wgnieść łyżkę
kakao.Rozwałkować placki z których następnie wyciąć serduszka.Krok 4Ubić sztywną pianę z dwóch
białek.Krok 5Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Bezpośrednio na zapieczone ciasto pokroić obrane
jabłka (ja kroję je w takie nieregularne plasterki).
Jabłka posypać
cynamonem.Krok 6Na
jabłka wyłożyć ubitą pianę a na niej ułożyć serduszkowy wzorek.Krok 7Piec przez kolejne 15 min w temp. 190 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Jabłecznik "od
serca", 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyRolada
jabłkowaSzarlotka z
maślankąSzarlotka z
serkiemSnickersSzarlotka na kruchym spodzie