ßßß
Już kilka razy widziałam ciasta z serduszkowym wzorem i marzyło mi się bardzo upieczenie takiego. Jak sobie zamarzyłam, tak zrobiłam. Wyszło podwójnie słodko.Jabłecznik “od serca”SkładnikiCiasto1 szklanka mąki pszennej1 łyżka jogurtu naturalnego1/2 kostki margaryny (125 g)1/2 szklanki cukru2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 szklanki mąki krupczatki2 żółtka1 łyżka gorzkiego kakaoBeza2 białka40g cukru pudruszczypta soliDodatkowo2 kwaśne jabłkacynamonSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.Krok 2Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią foremkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną odrobiną krupczatki.Zapiekać 15 min w temp. 190 st. C.Krok 3Drugą część ciasta podzielić znów na pół i w jedną część wgnieść łyżkę kakao.Rozwałkować placki z których następnie wyciąć serduszka.Krok 4Ubić sztywną pianę z dwóch białek.Krok 5Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Bezpośrednio na zapieczone ciasto pokroić obrane jabłka (ja kroję je w takie nieregularne plasterki). Jabłka posypać cynamonem.Krok 6Na jabłka wyłożyć ubitą pianę a na niej ułożyć serduszkowy wzorek.Krok 7Piec przez kolejne 15 min w temp. 190 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Jabłecznik "od serca", 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyRolada jabłkowaSzarlotka z maślankąSzarlotka z serkiemSnickersSzarlotka na kruchym spodzie