Wykonanie
Kochani, ciągle poszukuję przepisu na idealną szarlotkę. Już mam swoich faworytów, ale wciąż przekopuję stare pisma, książki, dodaję coś od siebie i patrzę co wychodzi. Ten przepis z pewnością zagości u mnie na dłużej, ponieważ wszystko wyszło obłędnie pyszne! Idealna ilość
jabłek połączona z niesamowitą konsystencją ciasta. Jeśli nie lubicie
rodzynek mogę polecić
żurawinę lub zwyczajnie pomińcie
bakalie i też będzie smacznie. Upieczona szarlotka świetnie komponuje się z
lodami, oczywiście :)Składniki:
Jabłka :1,5-2 kg kruchych
jabłek70g
rodzynekcynamonCiasto:250g
margaryny1
żółtko80g
cukru4 łyżki
jogurtu1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapaczka
cukru wanilinowego300g
mąki krupczatki200g
mąki pszennejPrzygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tartce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przesmażamy z odrobiną
cukry w garnku. Dodajemy wymoczone
rodzynki. Doprawiamy
cynamonem.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je
mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.Tortownicę smarujemy
masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy
jabłka i ponownie dekorujemy wierzch
ciastem. Całość pieczemy w 180stopniach przez 50-60 min.Podajemy obsypane
cukrem pudrem!Smacznego :)